Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ophef over ontslagpremie Fortis-topbestuurder

22 okt 08

In BelgiŽ is enorme ophef over de ontslagvergoeding van 4 miljoen euro die financieel topman van Fortis Gilbert Mittler in augustus heeft meegekregen.

Het bedrag is woensdag uitgelekt. Ronduit schandalig. "Onaanvaardbaar", foeterde de Belgische premier Yves Leterme in een reactie. "Als aandeelhouder gaan we proberen de vergoeding terug te draaien, voor zover dat nog kan."

De premier kondigde tegelijk een wet aan waardoor de overheid kan ingrijpen in excessieve ontslagpremies. "Het normbesef is kennelijk niet aanwezig, dus moeten wij ingrijpen. De sector is niet volwassen genoeg om dit zelf te stoppen."

Ook vakbonden zijn zeer ontstemd over de ontslagvergoeding, diegelijk staat aan drie jaarlonen van de topman. Ze wijzen ook op de vele aandeelhouders van Fortis, die de waarde van hun aandelen hebben zien verschrompelen.

Mittler was als topman verantwoordelijk voor de dure overname van ABN Amro, waaraan Fortis uiteindelijk is bezweken. Het bedrijf is nu opgesplitst, waarbij de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis Nederland kocht.

Vorige maand ontstond ook al ophef over de vertrekpremie voor ex-topman Herman Verwilst. Die stapte in september op na vijf maanden leiding te hebben gegeven, omdat de Nederlandse en Belgische overheden Fortis moesten redden. Zijn premie kan oplopen tot 5 miljoen euro, tot ergernis van enkele Belgische politici. De Belgische premier Leterme vroeg Fortis toen al om het bedrag niet te betalen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief