Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV aangevallen na beschuldigingen van fraude

23 okt 08

PVV'er Hero Brinkman heeft de Tweede Kamer tegen zich in het harnas gejaagd door vermoedens van fraude uit te spreken.

De Kamerfracties vinden het onverteerbaar dat Brinkman suggereert dat bewindslieden mogelijk met voorkennis speculeren met onroerend goed op Bonaire, zonder dat hij namen noemt.

"Of dit punt moet van tafel of we gaan aangifte doen bij de politie. Maar we kunnen dit niet boven de markt laten hangen", verwoordde D66-Kamerlid Alexander Pechtold de onvrede over de aantijgingen. Vrijwel alle politieke partijen drongen erop aan dat Brinkman man en paard noemt.

Het PVV-Kamerlid zei donderdag over informatie te beschikken dat Nederlandse bewindslieden onroerend goed hebben gekocht op Bonaire. Bewindslieden zouden volgens hem voorkennis gehad kunnen hebben over het besluit om van Bonaire een soort speciale gemeente van Nederland te maken. Brinkman stelt dat die beslissing kan leiden tot een flinke waardestijging van vastgoedinvesteringen op Bonaire. Hij is daarom benieuwd naar het moment waarop de veronderstelde aankopen zijn gedaan.

Brinkman heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) om opheldering gevraagd tijdens de behandeling van haar begroting. Volgens hem heeft ten minste één bewindsman of -vrouw geïnvesteerd in vastgoed op Bonaire. Mogelijk is dat via familieleden gebeurd.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent noemde de beschuldigingen die Brinkman uitte "een schande". "Ik vind dit geen fraaie vertoning." De PVV'er antwoordde dat hij enkel problemen benoemt en bespreekbaar maakt.

De begrotingsbehandeling maakte ook duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorlopig niet akkoord gaat met de afspraak dat St. Maarten in 2010 een autonome status krijgt. Volgens onder andere CDA, VVD en PVV zijn de problemen op St. Maarten nog te groot om dat toe te laten. Alleen als St. Maarten tijdig orde op zaken stelt, kan het in 2010 een autonoom land worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief