Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ACP: 'Nederlandse politie nagenoeg failliet'

23 okt 08

De politiekorpsen komen ruim 100 miljoen euro te kort

Bijna de helft van de politiekorpsen krijgt volgend jaar de begroting niet rond. Het tekort van de korpsen loopt op tot 103 miljoen in 2011. Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de Raad van Hoofdcommissarissen die in het bezit is van NOVA.

Voor dit jaar krijgt een korps de begroting niet rond. Volgend jaar stijgt dat aantal explosief tot 11 korpsen. En in 2011 hebben 12 korpsen, samen goed voor 56 procent van het aantal agenten, een tekort.

Volgens de politievakbond ACP hebben de financiële problemen grote gevolgen voor het aantal agenten: "Als het tekort inderdaad 103 miljoen beslaat, dan zal dat ongeveer tussen de 1000 en de 1300 mensen gaan kosten", stelt voorzitter Gerrit van der Kamp.

Uit de berekeningen blijkt dat het tekort mogelijk nog veel groter kan worden. Als de korpsen die nu geen tekort hebben, moeten gaan betalen aan de andere arme korpsen, dan zal bijna de hele Nederlandse politie in het rood staan: 21 korpsen krijgen dan de begroting niet rond en het tekort loopt op naar 137 miljoen in 2011. "Eigenlijk betekent dat het faillissement van de politie", aldus Van der Kamp.

Oorzaak van de financiële crisis is volgens de ACP, de als maar toenemende vraag naar politie zonder dat daar ook iedere keer geld bijkomt: "We zien als het om politiewerk gaat, dat er geen prioriteiten worden gesteld. Dat er steeds meer gevraagd wordt, is prima. De politie moet ook steeds effectiever en efficiënter werken. Maar dan moet je ook voldoende budget bieden".

Door slechte samenwerking en inefficiënt werken, gaat veel geld verloren, vindt CDA-Kamerlid Coskun Cörüz. "De financiële problemen mogen niet ten koste gaan van blauw op straat, daar houd ik de minister aan", zegt Cörüz.

De ACP en de Socialistische Partij denken dat de financiële crisis wel degelijk grote gevolgen heeft: "Ik ben heel bang dat er straks minder agenten op straat zullen zijn, zegt Ronald van Raak (SP) "Dat ze minder raddraaiers in de kraag kunnen grijpen. Ik denk dat we daar op straat de gevolgen van zullen merken. De SP wil dat minister Ter Horst de tekorten direct aanvult.

De Raad van Hoofdcommissarissen erkent dat er grote financiële problemen zijn. Ze probeert geld te besparen door betere samenwerking en efficiënter te werken. De korpsbeheerders zijn nog in gesprek met de minister Ter Horst over de financiële crisis. Het ministerie van BZK laat weten dat er geen extra geld bijkomt en dat de politie de problemen binnen de eigen budgetten moet oplossen.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief