Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aegon en ING weer onderuit

28 okt 08

Aegon en ING zaten dinsdag opnieuw in de hoek waar de rake klappen vielen. Beleggers lijken ondanks de staatssteun van 3 miljard euro weinig vertrouwen te hebben in Aegon.

ING had het zwaar door aanhoudende zorgen over de balanspositie van de bankverzekeraar. Terwijl de AEX-index dinsdagmiddag 2 procent hoger noteerde, gingen ING en Aegon zwaar onderuit. ING verloor bijna 11 procent, Aegon ruim 13 procent. Daarmee kwamen de fondsen op de laagste standen terecht sinds 1992.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft dinsdag zijn rating voor ING, die vorige week al een kapitaalinjectie kreeg van de Nederlandse staat, herzien van 'stabiel' naar 'negatief'. Dat betekent uiteindelijk dat lenen voor ING duurder wordt.

Verder vrezen handelaren dat ING nog flink zal moeten afschrijven op zijn portefeuille, en met name op de zogenoemde alt-A kredieten. Deze hypotheken zijn verstrekt aan mensen zonder schulden, die echter geen bewijs van hun inkomen hoefden te laten zien. "Ik vraag me af in hoeverre dit op de balans gaat drukken. Amerikaanse branchegenoten hebben al veel meer moeten afschrijven", aldus handelaar Rik Zwaneveld bij AFS Brokers.

Aegon deed dinsdag een beroep op het steunfonds van de Nederlandse overheid. Aegon krijgt 3 miljard euro om zich te wapenen tegen de financiële crisis. In ruil voor het kapitaal krijgt de Nederlandse staat aandelen in Aegon. De aandelen kunnen op termijn met een opslag worden teruggekocht door Aegon.

Handelaren vrezen dat deze actie kan leiden tot een verwatering van de winst per aandeel. Kredietbeoordelaar S&P liet dinsdag weten dat alle ratings voor Aegon op negatief blijven staan. Minister Bos van Financiën noemde Aegon dinsdag een "ontzaglijk gezond" bedrijf. "De koers geeft wat anders aan", aldus Zwaneveld.

Het aandeel Aegon verloor dinsdagmiddag bijna 14 procent en noteerde onder de grens van 3 euro. Daarmee bereikte het aandeel de laagste stand sinds 1992.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief