Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Negen Iederwijsscholen bekostigd door ministerie

29 okt 08

Het ministerie van Onderwijs bekostigt inmiddels negen basisscholen die volgens de methode Iederwijs les geven.

Dat heeft een woordvoerder van het departement woensdag gezegd. Met Iederwijs geven leerlingen zelf aan wat ze willen leren en hoe ze les krijgen.

Sinds 2006 is het ministerie begonnen om Iederwijsscholen een bijdrage vanuit het Rijk te geven. Toch is er veel kritiek op deze vorm van onderwijs. Zo voldeed drie jaar geleden meer dan de helft van de Iederwijsscholen niet aan de wettelijke normen.

Verder veroordeelde de kantonrechter vorig jaar twee vaders uit Soest die hun kind naar zo'n school stuurden wegens overtreding van de leerplichtwet. De rechter trok die conclusie omdat de gemeente de voortgang van de leerlingen niet kon controleren.

De kansen voor Iederwijsscholen lijken echter te keren. Niet alleen vangen steeds meer van die scholen overheidsgeld, ook kregen de twee vaders in hoger beroep gelijk van de rechter.

De Tweede Kamer blijft echter kritisch over deze vrije vorm van onderwijs. "De Onderwijsinspectie moet dit soort vernieuwingsscholen goed in de gaten houden", zegt Kamerlid Margot Kraneveldt van de PvdA.

Net als de kantonrechter en SP'er Jasper van Dijk heeft Kraneveldt twijfels over de manier waarop deze scholen de prestaties van leerlingen meten. Van Dijk stelt: "Als een school voldoet aan de eisen door leerlingen hun eigen doelen te laten vaststellen, is dat tamelijk belachelijk."

Ondanks de zorgen over de kwaliteit, vertrouwen Kraneveldt en Jan Jacob van Dijk van coalitiepartner CDA er wel op dat de bekostigde Iederwijsscholen terecht overheidsgeld krijgen. "Ik ga ervan uit dat de overheid gecontroleerd heeft en de scholen in orde heeft bevonden", aldus CDA'er Van Dijk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief