Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barack Obama 44e president van de VS

5 nov 08

De Democraat Barack Obama is gekozen tot de 44e president van de Verenigde Staten. De 47-jarige senator uit Illinois schrijft daarmee geschiedenis. Obama is de eerste Afro-Amerikaan die staatshoofd van het land wordt.

Obama sprak na zijn overwinning een uitzinnige aanhang in zijn thuisstad Chicago toe. Obama zei dat "verandering naar Amerika is gekomen" om de natie te hervormen. Hij prees zijn verslagen tegenstander John McCain, die hij als een onzelfzuchtige leider omschreef en zei dat hij met hem wil samenwerken.

Obama haalde tijdens de verkiezingen dinsdag een ruime zege op McCain. Hij zou zeker 338 kiesmannen in de verschillende staten achter zich hebben gekregen. Een kandidaat heeft er 270 nodig om president te worden. Obama haalde belangrijke overwinningen in onder meer Ohio, Virginia en Florida. Die staten gingen vier jaar geleden nog naar president George Bush.

McCain gaf in Phoenix, in zijn thuisstaat Arizona, zijn nederlaag toe en feliciteerde Obama. Hij gaf zichzelf de schuld van het verlies. Volgens hem heeft de kiezer duidelijk gesproken. Hij zei dat de overwinning van Obama met name een grote betekenis voor het Afro-Amerikaanse deel van de natie heeft.

Overal in het land brak spontaan feest uit na de overwinning van Obama. Tienduizenden uitzinnige aanhangers van Obama vieren feest in Chicago. De feestvreugde is bijzonder groot bij zwarte Amerikanen die veel van Obama als president verwachten.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Obama gebeld en hem zijn gelukwensen overgebracht met de verkiezingsoverwinning. Hij feliciteerde Obama met de "fantastische avond", aldus perswoordvoerder Dan Perino van het Witte Huis. Op 20 januari neemt de Obama het presidentiële stokje over van Bush, als hij wordt geïnaugureerd als 44e president van de Verenigde Staten

Obama heeft McCain ruim verslagen bij de vrouwen, de jongeren, de zwarten en de latino's. Dat blijkt uit exitpolls onder 10.000 kiezers. McCain heeft van de blanke mannen de meeste stemmen gewonnen, en vooral bij de blanke arbeiders heeft hij een ruime meerderheid.

De Europese Unie heeft woensdagochtend verheugd gereageerd op de keuze voor Obama als de nieuwe president. "Frankrijk, Europa en de internationale gemeenschap heeft behoefte aan zijn energie, zijn afwijzing van onrechtvaardigheid en zijn vastbeslotenheid om een veiliger, eerlijker en stabielere wereld te bouwen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Frankrijk is op dit moment EU-voorzitter.

De Franse president Nicolas Sarkozy sprak van een "briljante overwinning" van Obama. Hij bracht zijn felicitaties over namens het Franse volk.

De president van Kenia, Mwai Kibaki, noemde de verkiezingsoverwinning van Obama een gedenkwaardige dag voor zijn land. Obama had een Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder. "Wij, het volk van Kenia, zijn enorm trots op uw Keniaanse wortels. Uw overwinning is niet alleen een inspiratie voor miljoenen in de hele wereld, maar heeft een speciale betekenis voor Kenia," zei Kibaki in een boodschap aan Obama om hem te feliciteren. In Kenia is donderdag een vrije dag om Obama's overwinning te vieren.

De Democratische partij van Obama heeft dinsdag een paar belangrijke zetels in de Senaat gewonnen. Ze hopen er zestig zetels te halen om allerlei procedurele obstakels te omzeilen die de Republikeinen op kunnen werpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief