Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Working class girl' Michelle Obama wordt first lady

5 nov 08

Advocate Michelle LaVaughn Robinson Obama (44), echtgenote van de tot president gekozen Barack Obama, is geboren en getogen in het zuiden van Chicago, waar ze ook nu nog met haar man en hun beide jonge dochters Malia Ann en Natasha woont.

In januari zal het gezin zijn intrek nemen in het Witte Huis. Ondanks haar goede baan en dito salaris benadrukt de nieuwe first lady steevast dat ze van eenvoudige komaf is: een 'working class girl'.

Michelle Obama Barack, met wie ze zestien jaar geleden trouwde, ontmoette ze voor het eerst op het advocatenkantoor waar ze beiden werkten en de enige Afro-Amerikaanse werknemers waren. Op hun eerste afspraakje gingen ze naar de film Do The Right Thing van regisseur Spike Lee, een drama over geweld en racisme in de VS.

Al tijdens haar studie was Michelle geïnteresseerd in rassenthema's. Aan de Princeton University, waar ze cum laude afstudeerde, deed ze een major in sociologie en een minor in Afrikaans-Amerikaanse studies. Later, op de Harvard Law School, demonstreerde ze voor het aanstellen van hoogleraren die afkomstig zijn uit minderheidsgroepen.

Naast haar werkzaamheden als partner op een advocatenkantoor is ze zeer actief op het sociale vlak. Ze vervulde publieke posten in het stadsbestuur, onder meer als assistent van de burgemeester. Ook gaf ze leiding aan een non-gouvernementele organisatie die jonge mensen aanspoort actief te worden in sociale organisaties.

Toen Obama zich kandidaat heeft stelde voor het presidentsschap, verminderde Michelle Obama haar werkzaamheden sterk om haar man te helpen. De 44-jarige zag zichzelf echter niet als adviseur van haar echtgenoot. De advocate benadrukte dat ze tijdens de campagne slechts een keer per week een nacht van huis wilde zijn in verband met de kinderen.

Op de Democratische conventie in augustus hield ze een toespraak die goed werd ontvangen. "Ik kom hier als een echtgenote die houdt van haar man en gelooft dat hij een buitengewone president zal zijn", zei ze in Denver. "Barack en ik zijn opgevoed met veel gemeenschappelijke waarden: dat je hard werkt voor wat je in het leven wilt, dat je mensen met waardigheid en respect behandelt".

Met die woorden wist Michelle Obama menig toehoorder tot tranen toe te beroeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief