Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ervaren Biden springt Obama bij

5 nov 08

Met de 65-jarige Joseph Biden als secondant heeft Barack Obama als president straks een hoop ervaring aan zijn zijde

Als een van de langstzittende senatoren heeft Biden vrijwel alle onderwerpen al een keer langs zien komen en is hij gepokt en gemazeld in het vaak harde politiek vak.

In de Senaat leidt hij onder meer de commissie Buitenlandse Betrekkingen en maakte zo talrijke buitenlandse reizen. Dat heeft mogelijk kiezers over de streep getrokken die twijfelden aan de internationale ervaring van Obama. Ook had hij als blanke man van eenvoudige komaf waarschijnlijk aantrekkingskracht op 'blue collar'-stemmers, arbeiders die tijdens de voorverkiezingen vooral op Hillary Clinton stemden.

De in 1942 geboren Joseph Robinette Biden groeide op in een katholieke arbeidersfamilie in Pennsylvania. Als afgestudeerd jurist kwam hij in 1973 op 30-jarige leeftijd in de Senaat voor de staat Delaware, als een van de jongste senatoren ooit. Kort na zijn verkiezing kwamen zijn vrouw en dochter bij een auto-ongeluk om het leven. Twee zoons raakten gewond. Biden werd als senator beëdigd aan hun ziekenhuisbed.

Vijf jaar later hertrouwde hij met Jill Jacobs, met wie hij een dochter kreeg. Ook politiek wist Biden zijn leven weer op te pakken. Hij specialiseerde zich in justitiezaken en kreeg een belangrijke wet aangenomen die geweld tegen vrouwen harder aanpakt.

Als buitenlanddeskundige ijverde hij tijdens de Balkanoorlogen als een van de eersten voor de inzet van troepen om de etnische zuiveringen te stoppen. Hij was anders dan Obama in eerste instantie voorstander van de oorlog in Irak, maar zei achteraf spijt te hebben van die beslissing. Hij werd een van de scherpste critici van het Irakbeleid van president Bush.

Biden staat bekend als charmant, joviaal en welbespraakt. Maar ook als iemand met een talent voor ongelukkige uitspraken. Toen Biden begin dit jaar zelf de presidentsnominatie in de wacht probeerde te slepen, zei hij dat Obama "de eerste mainstream Afro-Amerikaan is die goed kan praten, intelligent is, en er goed uitziet". Die uitspraak zette kwaad bloed bij de zwarte gemeenschap in Amerika en Biden moest zijn verontschuldigingen aanbieden.

Ook in 1988 had Biden al eens geprobeerd om presidentskandidaat te worden, maar toen moest hij afhaken na beschuldigingen van plagiaat. Hij had letterlijk stukken uit een speech van de Britse politicus Neil Kinnock overgenomen zonder dat erbij te zeggen.

In augustus koos Obama voor Biden als zijn vicepresidentskandidaat en passeerde daarmee Hillary Clinton. "Joe Biden is een zeldzame combinatie. Decennialang heeft hij verandering naar Washington gebracht, maar Washington heeft hem niet veranderd.", verdedigde Obama zijn 'veilige' keuze voor Biden.

Ondanks de scepsis vooraf was de 'oude rot' de afgelopen maanden in zijn element. Hij voerde - met Obama of alleen - onvermoeibaar campagne om zwevende kiezers te overtuigen. Daarbij kreeg hij wel veel minder media-aandacht dan zijn Republikeinse rivale Sarah Palin, die na haar nominatie wekenlang het nieuws domineerde.

Biden sprak kort voor de verkiezingen tegen dat hij zou zijn gemuilkorfd door de Democratische campagne. Republikeinen hadden hem ervan beschuldigd dat hij geen toestemming had vrijuit te spreken met een groep meereizende verslaggevers. "Ik heb tweehonderd interviews gedaan en niemand heeft me daar iets over gezegd", aldus Biden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief