Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama: Verandering is gekomen

5 nov 08

Verandering is gekomen

De tot president gekozen Democraat Barack Obama heeft woensdag zijn uitzinnige aanhang in Chicago toegesproken.

Obama zei dat de verkiezingsoverwinning "jullie overwinning is". Hij zei dat "verandering naar Amerika is gekomen" om de natie te hervormen.

"Als er iemand is die nog altijd twijfelt of Amerika een plek is waar alles mogelijk is, die zich nog altijd afvraagt of de droom van onze grondleggers leeft in onze tijd, die nog vraagtekens zet bij de kracht van onze democratie: Vanavond heeft u antwoord", zei Obama.

Hij zei dat het antwoord is gekomen met het ongekende aantal mensen dat bij scholen en kerken in de rij stond om te gaan stemmen. Obama wees erop dat de mensen daarvoor drie tot vier uur in de rij stonden en dat onder hen velen waren die dat voor het eerst deden.

"Het antwoord is gegeven door jong en oud, rijk en arm, Democraat en Republikein, zwart, blank, hispanic, Aziaat, inheemse Amerikaan, homo, hetero, gehandicapte en niet-gehandicapte. "We zijn de Verenigde Staten van Amerika en zullen dat altijd zijn", aldus de Democraat.

Obama loofde zijn Republikeinse rivaal John McCain voor diens campagne en dankte medewerkers uit zijn eigen campagne. Na de toespraak werd hij uitbundig toegejuicht door circa 65.000 mensen.

Hij kreeg op het podium gezelschap van zijn vrouw Michelle en kinderen en van zijn running mate Joe Biden en diens echtgenote en moeder.

De Democraat stelde dat de Amerikanen hem hebben gekozen, omdat ze weten dat het land een enorme taak wacht. "We weten dat er dappere Amerikanen zijn, die wakker worden in de woestijnen van Irak en de bergen van Afghanistan om hun leven voor ons te riskeren", zei Obama. Hij wees erop dat er moeders en vaders zijn, die wakker zullen liggen als hun kinderen in slaap zijn gevallen, omdat ze zich zorgen maken over het betalen van hun hypotheek of doktersrekening.

"Er is nieuwe energie om aan de slag te gaan, er moeten nieuw banen worden gecreëerd, nieuwe scholen worden gebouwd", aldus Obama. De Democraat waarschuwde voor tegenslagen tijdens zijn presidentschap en zei dat velen niet zullen instemmen met ieder besluit dat hij zal nemen. "De weg die voor ons ligt is lang. De weg omhoog zal steil zijn. Het zou kunnen dat we er niet in een jaar komen, zelfs niet in een termijn."

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief