Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Zwarte' Obama schrijft geschiedenis

5 nov 08

Barack Obama kan als eerste Afro-Amerikaan in de geschiedenis van de Verenigde Staten in januari zijn intrek nemen in het Witte Huis.

Miljoenen Amerikanen hopen dat de 47-jarige senator uit Illinois, die dinsdag tot president is gekozen, met zijn boodschap van hoop en verandering het land na acht jaar president George W. Bush weer zal verenigen en in een andere richting zal sturen.

Obama's opkomst op het politieke toneel begon op Democratische conventie in juli 2004. Toen maakte de tot dan toe vrij onbekende Obama grote indruk met een rede over het verdeelde Amerika: "Er zijn geen blauwe (Democratische) staten, er zijn geen rode (Republikeinse) staten, er zijn alleen de Verenigde Staten van Amerika". Alle media en analisten waren lyrisch. Obama was de rijzende ster van de Democraten, een nieuwe John F. Kennedy.

Toen Obama ruim anderhalf jaar geleden met de Democratische voorverkiezingsstrijd begon, gold hij echter nog als een kansloze outsider. Verkiezingsexperts waren ervan overtuigd dat hij tegen de voormalige first lady Hillary Clinton geen enkele kans zou maken.

Maar Obama begon een indrukwekkende campagne waarbij talloze, veelal jeugdige vrijwilligers zich dag en nacht voor hem inzetten.

Optimaal gebruik makend van het internet werden miljoenen mensen bereikt die gezamenlijk het veelvoud aan onmisbare campagnegelden binnenbrachten. Ook hielp het dat talkshowkoningin Oprah Winfrey openlijk haar steun voor Obama uitsprak en de steeds nerveuzer wordende Clinton fouten begon te maken. Met een uiterst klein verschil wist Obama de nominatie uiteindelijk in de wacht te slepen.

Barack Hussein Obama, geboren op Hawai als zoon van een zwarte Keniaanse student en een blanke Amerikaanse moeder, kende een opmerkelijke levenswandel. Toen Barack twee jaar oud was scheidden zijn ouders. Hij verhuisde naar Indonesië toen zijn moeder met een Indonesiër hertrouwde. Dat hij daar op een islamitische school zat, werd in de campagne door zijn politieke tegenstanders gebruikt om hem af te schilderen als een heimelijke moslim.

Op tienjarige leeftijd keerde hij terug naar Honolulu en ging hij bij de ouders van zijn moeder wonen. Zijn grootmoeder aan wie hij naar eigen zeggen veel te danken heeft, overleed een dag voor de verkiezingen.

Na zijn middelbare schooltijd studeerde Obama politicologie aan de Columbia University in New York. Daarna studeerde hij ook nog rechten aan de universiteit van Harvard. Daar leerde hij zijn huidige vrouw Michelle kennen, met wie hij twee kinderen heeft.

Begin jaren negentig werkte Obama als buurtwerker in achterstandwijken van Chicago. De ervaringen met armoede die hij daar opdeed, brachten hem ertoe in de politiek te stappen. Hij klom snel op vanuit de Senaat van Illinios naar de grote, landelijke Senaat in Washington. In 2004 won hij met gemak zijn zetel.

In de verkiezingsstrijd 2008 leek Obama even het spoor bijster na de benoeming van Sarah Palin tot running mate van zijn Republikeinse rivaal John McCain. Maar door de kredietcrisis veranderde een kleine achterstand in een steeds groter wordende voorsprong voor de Democraat.

De pogingen van het McCain-kamp om met een lastercampagne, waarbij onder meer Obama's vermeende banden met een antioorlogsactivist en een louche zakenman werden opgerakeld, het tij te keren, werkten alleen averechts. Obama wist de aanvallen van zijn opponent steeds op beheerste en koele wijze te pareren. Door het onderwerp steeds op de inhoud terug te brengen wist hij zelfs presidentieel over te komen.

Obama bleef steeds hameren op verandering. "Dit is een beslissend moment waarop we het land de noodzakelijke verandering kunnen geven. (..) Na 21 maanden van campagne zijn we klaar de Verenigde Staten te veranderen", zei de Democraat op een laatste grote bijeenkomst voor verkiezingsdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief