Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

McCain feliciteert Obama met overwinning

5 nov 08

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft woensdag zijn Democratische rivaal Barack Obama gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning.

De 72-jarige McCain erkende daarmee de strijd om het presidentsschap te hebben verloren. De Amerikanen hebben zich duidelijk uitgesproken, aldus McCain in een emotionele speech tegen zijn aanhangers.

"Wij zijn aan het einde gekomen van een lange reis. Het Amerikaanse volk heeft duidelijk gesproken. Senator Obama heeft iets groots bereikt voor zichzelf en zijn land. Ik applaudisseer voor hem", aldus McCain. "Senator Obama en ik hebben meningsgeschillen en hij heeft gewonnen."

Hij probeerde zijn teleurgestelde toehoorders te sussen die 'boeh' riepen toen de naam Obama viel. Hij riep alle Amerikanen, inclusief de Republikeinen, op zich achter de nieuwe president te scharen om het land weer op koers te krijgen. "Dit zijn moeilijke tijden voor ons land en ik beloofde hem vannacht alles te doen wat in mijn vermogen ligt hem te helpen met de uitdagingen die voor ons liggen".

McCain zei ook dat hij zijn deelneming had betuigd aan Obama, wiens grootmoeder onlangs overleed. McCain zei het jammer te vinden dat ze de overwinning van haar kleinzoon niet meer kon meemaken.

McCain nam verder uitdrukkelijk de schuld van de verkiezingsnederlaag op zich. "Ik weet niet wat we meer hadden kunnen doen om deze verkiezingen te winnen", aldus de senator in Arizona. McCain ging uitvoerig in op het historische belang van het feit dat een Afro-Amerikaan de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Hij wenste Obama wijsheid en sterkte toe.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief