Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Enthousiaste reacties in politiek Den Haag

5 nov 08

In het Kurhaus heeft politiek Den Haag woensdagochtend met enthousiasme gereageerd op de ruime en historische verkiezingsoverwinning van Barack Obama.

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer waren onder de indruk van de lange rijen voor de stemlokalen in de VS. Zij stelden dat hij de Amerikanen weer het zelfvertrouwen kan geven dat nodig is in tijden van economische crisis en de oorlogen waarin het land verwikkeld is.

Volgens Pieter van Geel van het CDA kan Obama dezelfde rol spelen als Ronald Reagan in de jaren tachtig. "Toen was er ook sprake van stagnatie in de economie en het buitenlands beleid. Reagan gaf toen weer hoop en zelfvertrouwen. Dat kan Obama ook."

Mariëtte Hamer van de PvdA noemt het "hartstikke mooi" dat de gekleurde kandidaat president is geworden. Volgens haar is het een "opluchting voor de hele wereld" en biedt zijn verkiezing een nieuwe kans voor de samenwerking tussen de VS en Europa. Ze denkt echter wel dat hij tijd nodig heeft voor de verandering die hij wil en dat die hem gegund moet worden.

Arie Slob van de ChristenUnie vertelde vanuit de Verenigde Staten dat hij afgelopen maandag de laatste verkiezingsspeech van Obama in Virginia had bijgewoond. Hij vond het zeer indrukwekkend om deze historische verkiezing mee te maken en te ervaren "hoeveel hoop mensen putten uit het feit dat met de verkiezing van een zwarte president een eeuwenoud onrecht wordt overwonnen."

"Fantastisch" vinden ook oppositiepartijen GroenLinks en VVD de overwinning van Obama. Geert Wilders van de PVV feliciteerde Obama met diens overwinning en zei de keuze van het Amerikaanse volk te respecteren. D66-fractieleider Alexander Pechtold ("uitzinnig blij") is verheugd over het "realisme" dat Obama alsnog liet zien over de kredietcrisis. Daar waren hij en zijn tegenstander McCain de afgelopen weken niet eerlijk over, zei hij.

Volgens de VVD'er Hans van Baalen, eigenlijk McCain-aanhanger, tonen de VS weer eens aan dat iedereen president kan worden, ongeacht zijn afkomst. "Hij is door de kleurbarrière geschoten." Van Baalen verwacht dat Obama Europa zal aansporen meer te gaan doen aan en meer te betalen aan Defensie. "Ik hoop dat Wouter Bos hem dan ook zal steunen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief