Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paddo-verbod per 1 december

11 nov 08

Het verbod op de verkoop van paddo's gaat 1 december in. Zowel de teelt als de verkoop van verse paddo's wordt taboe. Voor de gedroogde variant van de hallucinerende paddestoelen was dit al het geval.

De Tweede Kamer drong aan op een verbod na de dood van een 17-jarig Frans meisje, dat na het eten van de paddestoelen van een brug in Amsterdam sprong. De smartshops reageerden verbijsterd toen het kabinet deze wens honoreerde.

Problemen na het gebruik van de paddestoelen zouden zich volgens de handel vooral onder buitenlandse toeristen in Amsterdam voordoen. Deze zouden met een betere regulering en controle gemakkelijk de kop in te drukken zijn.

Minster Ab Klink (Volksgezondheid) was niet onder de indruk van de argumenten. Hij hield vast aan het verbod omdat de effecten van de drug door hun onvoorspelbaarheid gevaar zouden kunnen opleveren.

Producenten en handelaren van paddo's kondigden eerder al aan een schadeclaim tegen de overheid te willen indienen na het paddo-verbod. Brancheorganisatie Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) is gevraagd om de schade in kaart te brengen. De paddohandelaren vrezen dat honderden mensen in de branche hun baan zullen verliezen.

(Bron: ANP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief