Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM stelt onderzoek in naar intimidatie agente

12 nov 08

Het Openbaar Ministerie in Utrecht is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de intimidatie van een agente van de vreemdelingenpolitie.

In de nacht van maandag op dinsdag bekladden onbekenden de voordeur van de woning van de vrouw met rode verf. Ook werden de banden van haar auto lekgestoken.

De actie werd opgeëist op internet door een groepering die zichzelf de Winterschilders noemt. Daarbij werden de volledige naam van de agente en haar woonadres vermeld. Justitie in Utrecht neemt de zaak hoog op.

De actievoerders plaatsten hun boodschap op indymedia.nl. De rode verf stond "symbool voor het bloed van de mensen die lijden onder de praktijken van de vreemdelingenpolitie", schreven zij. De actie moet worden beschouwd als "een waarschuwing aan haar collega's van de moderne Gestapo (vreemdelingenpolitie, IND, justitie)." Naam en adres van de agente zijn naar verloop van tijd uit het bericht op internet verwijderd.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie noemde het incident behoorlijk schokkend. Mensen die het niet eens zijn met het beleid, moeten hun woede volgens haar niet richten op de uitvoerders ervan maar hun beklag doen bij het ministerie.

Het meest kwalijk vindt Albayrak het dat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Vorig jaar werden op een website persoonlijke gegevens van ambtenaren gezet die betrokken zijn bij de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Die site werd vrij snel uit de lucht gehaald door toedoen van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond ACP, vindt het incident ongehoord. "Politiemensen maken wel wat mee, maar zoiets als dit, met zo'n 'exposure' op internet, heb ik niet eerder gezien. Dat kan absoluut niet en mag niet nog eens gebeuren."

Van de Kamp wil de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vragen het onmogelijk te maken dat dit soort berichten op internet wordt gepubliceerd."Het zou technisch mogelijk moeten zijn om dergelijke berichten te filteren", aldus Van de Kamp. De bewindslieden sturen binnenkort een brief over de kwestie naar de Kamer.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief