Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Charles 60 jaar

13 nov 08

Prins Charles wordt vrijdag 60 jaar. Terwijl veel van zijn leeftijdgenoten al aan hun pensioen denken, wacht de Britse kroonprins nog steeds op het moment dat zijn moeder afstand doet van de troon.

Koningin Elizabeth is al 82 jaar, maar lijkt nog niet van plan haar baan over te dragen.

Charles geniet maar deels van zijn rol als kroonprins, vertelde de koning in wording woensdag in een door de BBC uitgezonden documentaire. Op de vraag of hij zijn 'baan' leuk vindt, antwoordde hij aanvankelijk dat hij het niet wist. Om eraan toe te voegen: "Nou ja, ten dele. Het is iets waarvan ik het gevoel heb ik dat ik het moet doen, om zoveel mogelijk mensen in dit land te helpen."

Woensdag begonnen de eerste festiviteiten om de verjaardag van Charles luister bij te zetten. In een theater in Londen was in aanwezigheid van de prins een 'comedy night' gewijd aan de prins, met sterren als Robin Williams, 'Mr Bean' Rowan Atkinson en Monty Python-veteraan John Cleese. "Wat voor beter eerbetoon kunnen we geven aan de troonsopvolger in dit ooit zo geweldige land door bij elkaar te komen in een bedompt theater in een godverlaten buitenwijk van Londen", schimpte Cleese.

Koningin Elizabeth organiseerde donderdag een galafeest voor haar oudste zoon, op Buckingham Palace. Zaterdag hangen de slingers op Charles' landgoed Highgrove in het graafschap Gloucestershire, waar zijn vrouw Camilla een wat informeler verjaardagsfeestje voor de jarige organiseert. Daar kunnen de gasten rekenen op een optreden van de Britse rockzanger Rod Stewart (63), bekend van hits als Sailing en Da Ya Think I'm Sexy.

Ook al moet Charles zijn tijd uitzitten, wachtend op de kroon, Camilla gaf hem wel plezier in het leven de laatste jaren. Het liefdeloze huwelijk met prinses Diana en de echtelijke strijd die de twee uitvochten via de media, maakte Charles eenzaam en depressief. In 1996 scheidde het paar, twee kinderen achterlatend: de prinsen William (nu 26) en Harry (24).

Na het dramatische auto-ongeluk in 1997 waarbij Diana de dood vond, blies hij zijn relatie met zijn jeugdvriendin nieuw leven in. In 2003 gingen ze officieus samenwonen, in 2005 trouwde hij met Camilla Parker Bowles. Bij een troonsbestijging is nog altijd onduidelijk wat voor titel zijn vrouw mag dragen. Camilla gaat nu als prinses-gemalin door het leven, want prinses mag ze niet heten.

Prins Charles Philip Arthur George - Prince of Wales - geboren op 14 november 1948 in Buckingham Palace, vult zijn dagen nu vooral met liefdadigheidswerk. Zo is hij actief met de stichting Prince's Trust, die zich inzet voor jonge mensen die achtergesteld zijn in de maatschappij. In een ongebruikelijke stap prees de Britse vorstin woensdag dit werk van haar zoon. "Talloze levens hebben een ommezwaai gekregen door de Prince's Trust, dankzij de overtuiging en visie van de Prince of Wales."

Charles zelf kijkt filosofisch tegen zijn zestigste verjaardag en het koningschap aan, blijkt uit de documentaire van de BBC. "Het lot ligt in de handen van God of ik zal overleven en compos mentis ('bij het volle verstand') zal blijven. Het leven van een mens is te kort en te onbelangrijk in het grote geheel."

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief