Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toch geen databank met Antilliaanse probleemjongeren

13 nov 08

Onder druk van de Antillen voert Integratieminister Ella Vogelaar toch geen aparte databank voor Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren in.

Hulpverleners moeten hun afkomst zo veel mogelijk zelf registreren. De Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee.

Tijdens een bezoek aan Curaçao maakte Vogelaar bekend dat hulpverleners de herkomst van probleemjongeren zo veel mogelijk in hun eigen dossiers moeten vastleggen. Zij wijst daarbij op de zogeheten Verwijsindex Risicojongeren (VIR), waaraan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin op dit moment werkt.

Met de verwijsindex kunnen verschillende hulpverleners die samen een jongere bijstaan, informatie met elkaar uitwisselen. Volgens Vogelaar is het daarmee niet nodig om de afkomst in een databank op te nemen.

Eerder noemde de minister de databank "hard nodig" om ontspoorde jongeren die naar Nederland komen hulp te bieden. Nu zegt zij: "Ik kwam tot de overtuiging dat we het op een andere manier moesten doen, omdat de emotie bij de Antillianen hierover heel diep zit."

Overigens stonden de Nederlandse Antillen en Aruba niet alleen in hun kritiek. Ook de Europese Commissie tegen Intolerantie en Racisme (ECRI) heeft bezwaren tegen het registeren van probleemjongeren naar etniciteit.

Een meerderheid in Tweede Kamer vindt het op zich geen probleem dat de databank voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren er niet komt. Het parlement eist echter wel dat de Verwijsindex Risicojongeren afkomst gaat bijhouden. Daarin moet ook de afkomst van Marokkaanse probleemjongeren worden geregistreerd.

"Ik denk dat de Kamer niet akkoord zal gaan", stelt Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA. "Etniciteit moet kunnen worden vastgelegd in de verwijsindex", zegt hij. Ook Madeleine van Toorenburg van coalitiegenoot CDA stelt 'niet onverdeeld enthousiast' te zijn.

De kwestie zou voor wrijving binnen de coalitie kunnen gaan zorgen. Kamerlid Cynthia Ortega van de derde regeringspartij ChristenUnie noemt het registreren van etniciteit 'onbestaanbaar'. Wel kijkt zij 'met veel belangstelling' uit naar de uitwerking van een plan waarin hulpverleners in individuele gevallen de afkomst mogen registeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief