Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leiders G20-landen kijken vooral naar toekomst

15 nov 08

De regeringsleiders en staatshoofden van de twintig belangrijkste economieën (G20) kijken op hun speciale top over de financiële crisis dit weekeinde in Washington vooral naar de toekomst.

Het gaat ze erom hoe een crisis van deze omvang voortaan kan worden voorkomen en over manieren om een dreigende economische recessie tegen te gaan.

Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) vrijdagavond (plaatselijke tijd) na een informeel werkdiner op het Witte Huis. Naast de twintig leiders waren ook Nederland en Spanje uitgenodigd, via Frankrijk. Ook waren voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie en de leiders van het IMF en de Wereldbank aangeschoven. Zaterdag volgt een langdurig officieel overleg.

De Jager verving premier Jan Peter Balkenende, die vrijdag halsoverkop naar huis terugkeerde in verband met het overlijden van zijn vader. Een uur later zat de staatssecretaris zelf aan tafel, ingeklemd tussen de Russische president Ditmitri Medvedev en de Spaanse premier José Luis Zapatero en Angela Merkel, de Duitse bondskanslier.

Naast de harmonieuze sfeer viel vooral het tempo De Jager op. "Men gaat niet zwarte pieten. Iedereen onderstreept de urgentie van de problemen, ook de landen die eerst nog dachten dat de crisis aan hen voorbij zou trekken." De staatssecretaris verwacht niet dat tijdens de top een hele nieuwe financiële architectuur in elkaar wordt gezet. Het gaat volgens hem om het slaan van piketpaaltjes en de neuzen in dezelfde richting te krijgen.

Nederland zet daarbij in op hervorming van de financiële instituten zoals IMF en Wereldbank, een beter dekkend en effectiever toezicht op de financiële sector, het tegengaan van perverse prikkels zoals bonussen en de uitvoering van de millenniumdoelen voor de ontwikkeling van arme landen.

De G20 worden het naar verwachting zaterdag eens over een concept-tekst over een actieplan met maatregelen zoals hervorming en een beter toezicht. Ook is volgens De Jager iedereen het er wel over eens dat de Staat een belangrijke rol heeft, hoewel het accent per land verschilt. Grotere verschillen tekenen zich volgens De Jager af op de neiging tot protectionisme. Europese landen hebben daar het minst last van. "Wij leven van handel met elkaar."

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief