Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama wil 'morele status' VS terugwinnen

17 nov 08

Barack Obama, de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten, wil "Amerika's morele status in de wereld terugwinnen".

Dat heeft de aankomend president zondag gezegd in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS. Het was zijn eerste tv-optreden sinds zijn verkiezing op 4 november.

Obama, die zondag zijn zetel in de Senaat opgaf, herhaalde zijn verkiezingsbelofte dat hij een einde wil maken aan een aantal controversiële gevolgen van de "oorlog tegen terrorisme" die zijn voorganger George Bush in gang heeft gezet.

Zo herhaalde hij zijn verkiezingsbelofte het militaire interneringskamp Guantanamo Bay op Cuba, waar vermeende leden van al-Qaeda vastzitten, te sluiten. "Ik heb herhaaldelijk gezegd dat de VS niet martelen. En ik ga ervoor zorgen dat we niet martelen. Dat is een belangrijk onderdeel van een poging Amerika's morele status terug te winnen", aldus Obama.

Obama, die er ontspannen bij zat, voegde eraan toe dat de strijd tegen al-Qaeda de hoogste prioriteit geniet. Hij zei echter niet wat er moet gebeuren met de gevangenen, of ze moeten worden berecht, in vrijheid moeten worden gesteld of naar gewone detentiecentra in de VS moeten. Obama herhaalde zijn belofte dat hij de Amerikaanse troepen snel uit Irak wil halen en naar Afghanistan wil overbrengen.

Obama zei verder dat hij alles wil doen om de Amerikaanse economie weer op te krikken. Zo wil hij stimuleringsmaatregelen en nieuwe regelgeving voor de financiële markten om het vertrouwen van de consument te herstellen. Hij zei ook dat het een ramp zou zijn als de overheid werkloos toeziet als de noodlijdende autofabrikant General Motors en de autoindustrie in het algemeen instort.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief