Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer steunt hardere handhaving rookverbod

18 nov 08

Harder optreden tegen overtreding van het rookverbod in de horeca kan rekenen op steun van de Tweede Kamer. De regeringspartijen staan vierkant achter sneller straffen en hogere boetes.

"Anders kun je een rookvrije horeca wel op je buik schrijven", zegt CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. "Als blijkt dat de huidige aanpak niet werkt, moet je zwaarder geschut inzetten."

Haar PvdA-collega Lea Bouwmeester vindt dat horecaondernemers die roken weer toestaan, hun welwillende collega's in de wielen rijden. "Dat is een heel verkeerd signaal." Een harde aanpak juicht ze toe: "Wie niet horen wil, moet maar voelen."

Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt ook dat er tegen concurrentievervalsing moet worden opgetreden. Hij is niet onder de indruk van klaagzangen van vooral kleinere kroegen. Hij gelooft er niets van dat ze door het rookverbod failliet gaan.

VVD'er Halbe Zijlstra is voor handhaving van de wet, maar ziet niets in een aanscherping van het regime zolang Klink de kleine cafés, die met name te lijden zouden hebben onder omzetverlies, niet de helpende hand toesteekt. "De huidige wet is niet goed doordacht. Klink zou eerst met een knelpuntenanalyse moeten komen en pas daarna bikkelhard gaan handhaven."

De minister beloofde de Kamer eerder al nog eens te kijken naar de problemen van kleine cafés, die vaak geen mogelijkheid hebben om een rookruimte in te richten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief