Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ab Klink wil oorlog'

18 nov 08

De harde aanpak van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het roken uit cafés te weren, werkt alleen maar averechts.

"Hij probeert met dit soort oorlogsverklaringen het roken de kop in te drukken, maar ik denk dat heel veel café-eigenaren denken 'als het zo moet dan gaan we door tot het einde'."

Dat zei Koen Vollaers, eigenaar van de Amsterdamse horecagelegenheid 'Pacific Parc'. Hij heeft sinds het rookverbod in zijn zaak speciale rookpauzes ingevoerd. Op de vrijdag- en zaterdagavond, als de restauranttafeltjes aan de kant zijn en de voetjes van de vloer gaan, licht er zo'n beetje elk uur een bord op met de tekst 'rookpauze'. Dat gaat gepaard met rookmachines en een speciaal muziekje en blijft ongeveer zes minuten branden.

De plannen om het Openbaar Ministerie (OM) lik-op-stuk-beleid te laten voeren, maken niet veel indruk op Vollaers. "Ik ga eerst eens kijken of Klink zijn harde maatregelen kan waarmaken. Ik zal hem niet zomaar op zijn blauwe ogen geloven."

Volgens de ondernemer stoot de minister hiermee horeca die het rookverbod aan hun laars lappen alleen maar van zich af. "Je moet pubers niet zo aanpakken. Je moet ze juist bij je zien te houden."

Vollaers is voorlopig niet van plan zijn rookpauzes op te heffen. "Ik ga eerst eens met mijn advocaat praten. Volgens mij zijn er nog wel wat mogelijkheden."

Pacific Parc heeft tot nu toe nog geen boete op de deurmat gehad. "Ik heb wel twee keer een
telefoontje gehad waarin me werd gezegd dat ik een boete had. Een van 300 euro en een van 600 euro. Ik heb alleen nog niets gezien."

Mocht het zover komen dat 'ongehoorzame' horeca uiteindelijk de deuren moeten sluiten, dan weet de ondernemer wat hem te doen staat. "Dan ga ik maar eens bedenken in welk land ik dan wel wil wonen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief