Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Portret Herman Kuiphof

20 nov 08

Herman Kuiphof overleden - een portret

"Zijn we er toch ingetuind?" Een zin die onlosmakelijk verbonden is met oud-televisiecommentator Herman Kuiphof.

Het Nederlands voetbalelftal speelde in 1974 tijdens de WK-finale tegen gastland West-Duitsland. Oranje, met spelers als Johan Cruijff en Willem van Hanegem, werkte een glorieus toernooi af. In de eindstrijd verloor de ploeg echter na een vroege 1-0 voorsprong met 1-2.

Kuiphofs woorden na het winnende doelpunt van Gerd Müller stonden voor de collectieve walging thuis voor de buis: waren het weer die Duitsers die ons de das hadden omgedaan.

Donderdag werd bekend dat de legendarische sportcommentator op 89-jarige leeftijd is overleden.

Kuiphof deed verslag van meer belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Hij was er in 1970 bij in Milaan toen Feyenoord-aanvoerder Rinus Israel als eerste Nederlander de Europacup 1 omhoog hield na de winst op Celtic. Zijn stem begeleidde ook de Europese successen die Ajax in die jaren aaneenreeg. Verder deed hij verslag van verschillende WK's.

Wie aan Kuiphof dacht, dacht ook aan Ove Kindvall, de Zweedse spits van Feyenoord. Na opmerkingen van hier wonende Zweden doopte hij diens naam vocaal om tot 'Oewe Tsjintwol'. Het klopte, maar Kuiphof heeft het geweten. Hem viel hoongelach ten deel en de achternaam van de commentator werd verbasterd tot 'Tsjuiphof'.

Herman Philippus Kuiphof werd in 1919 in Franeker geboren, maar woonde lang in Voorburg. Hij overwoog even om zanger te worden. Bij nader inzien koos hij voor de journalistiek en zo belandde hij in 1946 op de sportredactie van de Haagsche Courant.

Als verslaggever zag hij atlete Fanny Blankers-Koen in 1948 op de Olympische Spelen in Londen vier keer goud winnen en hij was getuige van de WK's voetbal in 1954 (Zwitserland) en 1958 (Zweden).

In 1961 zwichtte hij voor het medium in opkomst, de televisie. Hij begon bij de VPRO en stapte over naar NTS Sport in Beeld, wat later NOS Studio Sport werd. Tot zijn takenpakket behoorde behalve voetbal onder meer ook skiën en schansspringen. Hij was op verscheidene Winterspelen.

De man met de grijze kuif en dikke brillenglazen had lol in zijn werk. Na zijn pensionering was er geen ruimte voor geraniums op de vensterbank van zijn woning in Soest. Hij ging een wekelijkse column schrijven voor NRC Handelsblad, wat hij volhield tot zijn 81e. Daarnaast leverde hij als freelancer voor RTL commentaar bij grote tenniswedstrijden en had hij een gesproken column voor deze omroep.

Op zijn naam staan ook boeken over tennis, de WK's voetbal, de Europacup en de kanaalzwemmer Herman Willemse.

(Bron: ANP)

 

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief