Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De ploeg van Obama

24 nov 08

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama bevestigde vandaag de benoeming van Timothy Geithner als minister van FinanciŽn.

Een overzicht van de belangrijkste leden van de nieuwe regeringsploeg, die overigens nog niet allemaal door Obama zijn bevestigd.

TIM GEITHNER (47): Minister van Financiën. Volgens velen zeker nu, in tijden van economische crisis, de belangrijkste ministerspost.

LAWRENCE SUMMERS (53): Wordt hoofd van de Nationale Economische Raad. Was eerder anderhalf jaar minister van Financiën onder president Bill Clinton.

HILLARY CLINTON (61): De New York Times meldde dat de voormalige rivale van Obama in de strijd om de presidentiële nominatie van de Democratische partij, minister van Buitenlandse Zaken wordt.

JANET NAPOLITANO (51): De omroep CNN noemde haar als de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, een superministerie gevormd door de Republikeinse, scheidende president Bush.

ROBERT GATES (65): De huidige Republikeinse minister van Defensie zou zijn post behouden.

TOM DASCHLE (60): Wordt volgens bronnen binnen de democratische partij minister van Volksgezondheid. Hij moet het Amerikaanse gezondheidsstelsel drastisch hervormen.

ERIC HOLDER (57): De zwarte jurist werd onder Clinton onderminister van Justitie. Hij zou nu Obama's favoriet zijn voor de post van minister van Justitie, een functie die nog nooit door een Afro-Amerikaan is bekleed.

BILL RICHARDSON (61): Minister van Handel. Was ambassadeur bij de Verenigde Naties en diende als minister van Energie onder Clinton.

RAHM EMANUEL (48): Deze Democratische politicus uit Chicago krijgt een van de machtigste functies in het land, hoofd van de staf op het Witte Huis.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief