Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bloedbad in Mumbai ten einde

29 nov 08

Bloedbad in Mumbai ten einde

De laatste terroristen in Mumbai zijn dood. Na tweeënhalve dag wisten Indiase commandotroepen een einde te maken aan een terreurgolf die meer dan 195 levens heeft gekost.

De laatste plaats in Mumbai waar nog gevochten werd, was het prestigieuze hotel Taj Mahal. Het gebouw was woensdagavond bestormd door terroristen, die tientallen mensen neerschoten. Doodsbange hotelgasten ontvluchtten het gebouw of sloten zich op in hun kamers.

Indiase commando's begonnen in de loop van donderdag een offensief, maar dit leek uit te draaien op een impasse. De terroristen hadden zich in het hotel verschanst en een onbekend aantal mensen in gijzeling genomen. Dagenlang klonken geweerschoten en explosies vanuit het gebouw.

Zaterdagochtend kwam er echter een einde aan de gijzeling. Rond zonsopkomst sloegen plotseling vlammen uit de ramen. Korte tijd later stopte het geweervuur. Het hoofd van de commandotroepen verscheen op de stoep voor het hotel om de verzamelde pers te vertellen dat alle terroristen waren gedood en het hotel onder controle was.

Vrijdag hadden commando's al een einde gemaakt aan twee andere gijzelingen, in een joods centrum en in het hotel Trident-Oberoi. De terroristen werden gearresteerd of doodgeschoten.

De reeks aanslagen in Mumbai was woensdagavond begonnen. Een groep van ongeveer 25 tot de tanden toe bewapende mannen voer met speedbootjes vanaf de Indische Oceaan naar het centrum van Mumbai. Daar verspreidden ze zich over de stad. Op ongeveer tien toeristische trekpleisters, waaronder een historisch stationsgebouw en een restaurant-café, vonden explosies en vuurgevechten plaats. Er vielen meer dan 195 doden en ruim 350 gewonden.

Door de terreuraanslagen zijn de spanningen tussen India en buurland Pakistan opgelopen. Formeel heeft een voorheen onbekende islamitische groep uit India, de Deccan Mujahideen, de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden opgeëist. De Indiase autoriteiten wijzen met de beschuldigende vinger echter naar het buitenland, naar aartsvijand Pakistan. De daders zouden lid zijn van de Lashkar-e-Taiba, een radicaalislamitische organisatie, die in het noordoosten van Pakistan is gevestigd.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief