Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De hoofdrolspelers in de kwestie-Thailand

29 nov 08

Sinds begin afgelopen week houden de afsluiting en bezetting van de twee belangrijkste vliegvelden van Bangkok, Suvarnabhumi en Don Muang, Thailand in zijn greep.

De bezetters van de twee luchthavens, leden van de Volksalliantie voor Democratie (PAD), weigeren de vliegvelden te verlaten tot premier Somchai Wongsawat aftreedt. Een overzicht van de hoofdrolspelers in deze strijd om de macht:

De PAD: Deze beweging noemt zich volgens critici "misleidend" de Volksalliantie voor Democratie. Ze wordt geleid door ondernemers, bureaucraten en een ex-generaal die sinds augustus de regering met bezettingen en betogingen belagen. De aartsconservatieve PAD wil onder meer het parlement voor een deel laten benoemen in plaats van kiezen en geniet zeker geen meerderheid onder de kiezers. Haar aanhang zou de laatste weken van acties steeds verder afnemen.

Premier Somchai Wongsawat: Deze zwager van de in 2006 door het leger afgezette populaire premier Thaksin Shinawatra beroept zich steeds op de verkiezingsoverwinning die hij in december 2007 met zijn partij behaalde. Hij rept ook graag over de voortgang die zijn regering op volgens veel kiezers nu volsrekt irrelevante terreinen boekt. Maar tegen de crisis die de PAD-oppositie over het land heeft uitgestort is Somchai niet opgewassen. De premier lijkt op de vlucht voor de problemen en de betogers. Hij verliest door zijn besluiteloosheid snel aanhang, menen waarnemers.

Legerleider Anupong Poachinda: Hij laat zich nauwelijks in zijn kaarten kijken. Thaise militairen grijpen graag in, maar de laatste staatsgreep van 2006 heeft tot deze politieke impasse geleid. Anupong stelde pas vast dat een staatsgreep nu niets oplost. Maar de dreiging blijft en een blunder van de strijdkrachten kan niet worden uitgesloten.

Koning Bhumibol: De 80-jarige koning is in het diep monarchistische Thailand als een orakel. Wanneer hij ook maar een onvertogen woord over de PAD zou laten vallen, is het met de oppositiebeweging gedaan. Een beetje mopperen over de zwakke premier en Somchai is politiek van de kaart geveegd.

Bhumibol zwijgt vooralsnog. Hij stemde in 2006 vooraf in met de coup tegen Shinawatra, een populaire premier in grote, vooral armere delen van het land. Mogelijk vreest de koning net als het leger voor zijn aanzien en dat van de monarchie wanneer hij opnieuw uitdrukkelijk partij kiest.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief