Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CPB voorspelt zwaar weer

8 dec 08

CPB voorspelt zwaar weer

De Nederlandse economie belandt volgend jaar in een recessie en krimpt dan met 0,75 procent. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB). De krimp is het gevolg van de wereldwijde financiŽle crisis.

"Laat ik maar met de deur in huis vallen: de Nederlandse economie komt volgend jaar in een recessie," zei CPB-directeur Coen Teulings maandag bij de presentatie van zijn raming voor de komende jaren.

Dit jaar eindigen we nog met een groei van 2,25 procent, maar dat is grotendeels te danken aan het goede jaar 2007. Volgend jaar verandert de groei dus in een krimp van 0,75 procent. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de Nederlandse economie op jaarbasis zal krimpen.

Het CPB verwacht het eerste lichte herstel al in 2010, dan zal de economie weer groeien met 1 procent. Maar, zei Teulings, ook dat blijft achter bij de trendmatige groei van de Nederlandse economie. Teulings benadrukte dat zijn ramingen, vooral die voor 2010, omgeven zijn door "een hele grote mate van onzekerheid".

De financiële crisis heeft ook gevolgen voor de werkloosheid in Nederland en voor de overheidsfinanciën. De werkloosheid stijgt de komende twee jaar hard, naar 6,5 procent in 2010. Dat betekent dat er in 2010 200.000 werklozen meer zijn dan nu.

Het huidige begrotingsoverschot van 1,3 procent dit jaar slaat om naar een tekort van 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2009 en 2,4 procent in 2010.

Met de koopkracht van de Nederlandse burger gaat het wel goed, vooral door de dalende inflatie als gevolg van lagere grondstof- en energieprijzen. Ondanks de achterblijvende indexatie van de pensioenfondsen gaan 65-plussers er toch op vooruit. Dit geldt niet voor 65-plussers met inkomens boven de 34.000 euro.

Het CPB presenteerde ook cijfers voor het geval de financiële crisis nog heftiger wordt dan het zich nu laat aanzien, iets waarmee het CPB wel degelijk rekening houdt. In dat scenario krimpt de Nederlandse economie volgend jaar met 2 procent en in 2010 met 0,25 procent. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt en hoop het ook nooit weer mee te maken", zei Teulings over de crisis.

Het kabinet hield ook al rekening met een recessie, zo bleek afgelopen vrijdag uit de woorden van premier Jan Peter Balkenende.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief