Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoekers: PVV is extreem-rechts

10 dec 08

De PVV van Geert Wilders kan als extreem-rechts worden bestempeld. Onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden stellen dat in de woensdag verschenen achtste Monitor Racisme en Extremisme.

Wilders reageerde direct woedend. "Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers", stelde de PVV-leider.

Volgens de onderzoekers is het probleem van islamofobie in Nederland het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden. Ze spreken van een negatief opinieklimaat over moslims en signaleren meer geweld tegen deze gemeenschap.

Het feit dat de aangiftes tegen de PVV zijn geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM) draagt hieraan bij, menen de onderzoekers. "Als zo veel mensen aangifte doen van serieuze zaken, dan is het aan de rechter om te beoordelen waar de rechten liggen", zei Peter
Rodrigues die samen met Jaap van Donselaar de redactie voor de monitor op zich heeft genomen.

"Het gevolg is nu dat deze mensen zich minder beschermd voelen, zich meer afzetten tegen anderen in de samenleving. Dat leidt tot polarisatie."

Volgens Van Donselaar is het extreemrechtse klimaat in Nederland aanzienlijk veranderd. De komst van de PVV heeft hieraan bijgedragen. De onderzoekers noemen de partij extreemrechts, "maar wel met mitsen en maren". De ideologie, de positieve oriëntatie op het eigene (nationalisme) en de scherpe afkeer van het vreemde (racisme) komt volgens Van Donselaar heel sterk terug bij de PVV.

De partij trekt echter geen neonazi's aan. Overigens beoogt de PVV met het eigene volgens de onderzoekers niet het huidige Koninkrijk der Nederlanden , aangezien Wilders van de Antillen af wil en Vlaanderen wil toevoegen.

De PVV-voorman wordt woensdag gehoord door het gerechtshof in Amsterdam. Het hof behandelt de bezwaren die personen en organisaties hebben ingediend tegen de beslissing van justitie om Wilders niet te vervolgen om zijn film Fitna en een aantal uitspraken in media.

Onder anderen de advocaten Els Lucas en Gerard Spong hebben bezwaar gemaakt en zijn een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen. Daarin vragen ze het gerechtshof om justitie
opdracht te geven de politicus alsnog te vervolgen. Het hof hoort woensdag ook de bezwaarmakers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief