Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

P.C. Hooft-prijs naar Hans Verhagen

11 dec 08

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de P.C. Hooft-prijs 2009 toegekend aan de dichter Hans Verhagen (1939, Vlissingen). Dat heeft de stichting donderdag laten weten.

Hans Verhagen, ook actief als journalist, filmer en schilder, debuteerde op z'n 24ste jaar als dichter in 1963 bij Nijgh & Van Ditmar met Rozen & Motoren. Daarna volgden Sterren Cirkels Bellen en Duizenden Zonsondergangen. Met onder anderen Armando en Hans Sleutelaar vormde hij begin jaren zestig de redactie van gard sivik en De Nieuwe Stijl. Vanaf de jaren tachtig werd hij door zijn schilderkunst in beslag genomen, maar in de nieuwe eeuw beleefde hij een come-back als dichter, met bundels als Moeder is een rover (2004), Draak (2006) en Zwarte gaten (2008). In 2003 verscheen Eeuwige vlam, zijn verzamelde gedichten.

"Zowel tijdens de jaren zestig als in de 21ste eeuw schreef Verhagen verbluffend goede poëzie", aldus de jury. "Vanwege zijn humor, zijn engagement, zijn poëtische durf en eigenzinnigheid dragen wij hem voor."

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro, deels te besteden aan een literair project.

Verhagen noemde de onderscheiding donderdag 'leuk'. "Als een schokkende gebeurtenis ervaar ik het nou ook weer niet. Ik heb dat werk gemaakt, dat is zelf ook wel wat waard. Ach, prijzen zeggen net zo weinig als schooldiploma's." Maar toch komt het mooi uit.

"Critici schreven al weleens dat ik de prijs maar eens moest krijgen en als je hem dan niet krijgt, dan word je zo'n underdog. En je wordt er toch door verbonden met de krochten, met de navel van de Nederlandse literatuur."

Verhagen prijst de 'jonge jury' ("Ze zijn geloof ik nog niet zo oud") voor het dappere besluit. "Want ik ben wel een beetje omstreden. Ze hadden wel kunnen denken: zo'n deftige prijs, we wachten nog maar even tot-ie nog ouder is, of dood."

Verhagen kan de prijs niet zien als een stimulans. "Heb ik niet nodig. Ik ben in vorm. Over twee jaar zal ik wel weer iets publiceren, denk ik, en binnenkort komen mijn bundels van 2004, 2006 en 2008 in één band uit. Dat heeft niets met de prijs te maken."

Het geldbedrag vindt hij erg de moeite waard. "Kan ik allicht een middag van roken. O ja, moet ik er iets nuttigs mee doen? Iets literairs? Een peuk van Kloos kopen of zo?"

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief