Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

F.W. de Klerk: "Militaire actie tegen Mugabe”

15 dec 08

Als Robert Mugabe in Zimbabwe niet aftreedt als president van zijn land, is militaire actie om hem te verwijderen gerechtvaardigd.

Dat zegt de oud-president van Zuid-Afrika, en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Frederik Willem de Klerk in een interview met NOVA.

"De internationale gemeenschap heeft veel druk uitgeoefend, maar er was teveel fluweel in de handschoen en te weinig ijzer in de vuist van die druk die toegepast is."

Eerder in NOVA zei de Klerk's landgenoot en mede-Nobelprijswinnaar aartsbisschop Desmond Tutu al dat Mugabe eventueel gedwongen moet worden om op te stappen . De Klerk gaat echter verder en vindt geweld om dat doel te bereiken een reële mogelijkheid.

"Geweld moet het laatste middel zijn. Wat Tutu zei, zei eerder ook de premier van Kenia. Meer stemmen gaan op dat dit niet meer kan voortduren in Zimbabwe. Als de enige manier is met minimaal geweld, maar wel met element van geweld op treden, dan moet dat maar gebeuren".

"Diplomatieke druk heeft niet gewerkt. Geweld klinkt als bandeloos geweld, maar dat is niet oplossing omdat er dan weer onschuldige mensen dood gaan. Maar goed gepland militair optreden onder het vaandel van Afrikaanse Unie is op zijn plaats".

De Klerk is niet hoopvol over een toekomst voor Zimbabwe met een regering Mugabe: "Het komt mij voor dat hij niet meer voor rede vatbaar is. Mugabe heeft zijn kans gehad, en die heeft hij verspeeld."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief