Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kroes tijdelijk soepeler bij staatssteun

17 dec 08

Bedrijven mogen voorlopig bepaalde staatssteun krijgen zonder dat de overheid hiervoor EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) hoeven in te lichten.

Kroes wil op die manier de effecten van de kredietcrisis op de echte economie beperken, meldde ze woensdag.

"We moeten de crisis bestrijden, niet elkaar", zei Kroes, die doorgaans alle gevallen van staatssteun moet beoordelen. "Samen met bestaande mogelijkheden om investeringen in duurzame groei testeunen, geven de maatregelen nieuwe kansen voor EU-landen om de economie weer op het goede spoor te krijgen."

Kroes staat Nederland en andere EU-landen daarom toe om bedrijven directe staatshulp tot een half miljoen euro te geven, evenals goedkope leningen voor productie van milieuvriendelijke artikelen. Ook goedkope borgstellingen en risicokapitaal voor middelgrote en kleine bedrijven hoeft niet meer te worden aangemeld bij de Europese Commissie.

De bijzondere maatregel geldt voorlopig tot eind 2010. Kroes roept de EU-landen op om snel programma's voor de staatssteun op te zetten. Wacht niet tot Kerstmis", zei ze. "Wij hebben snel gewerkt aan ons besluit, nu is het aan de EU-landen."

De VVD'ster haalde snoeihard uit naar bedrijven en politici die haar soms verwijten bureaucratisch te handelen, zoals recent nog een Zweedse minister. "Het is wat vervelend, om het zacht uit te drukken, dat ik verwijten krijg over bureaucratie, terwijl het feitelijk de EU-landen zijn die niet presteren", zei ze. "Ik pik die beschuldigingen niet".

Het besluit is de uitwerking van een groter EU-actieplan om de recessie in Europa te bestrijden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief