Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De lijdensweg van Leterme

19 dec 08

De Belgische premier Yves Leterme strompelde in negen maanden van crisis naar crisis. Hieronder een overzicht van de vele problemen van Yves Leterme, de 48-jarige Vlaamse christendemocraat die in voorjaar 2007 werd gekozen met de verkiezingsbelofte 'goed bestuur'.

2007
Juni: Bij de verkiezingen haalt de Vlaamse christendemocraat Yves Leterme een monsterzege met 800.000 voorkeurstemmen.

Juli: De koning benoemt Leterme tot formateur. Tot verbijstering van de Franstaligen zingt Leterme op televisie het Franse volkslied, terwijl hij het Belgische bedoelt.

Augustus: Formatiegesprekken lopen muurvast. Leterme dient zijn ontslag in als formateur. Door de problemen lopen de Waalse en Vlaamse spanningen in België op.

November: Leterme, inmiddels weer formateur, verbreekt het record van de langste kabinetsformatie. Belgen raken bezorgd over het uiteenvallen van hun land. 35.000 Mensen lopen mee in een mars voor de Belgische eenheid.

December: Leterme dient zijn ontslag in als formateur. Zijn grote rivaal demissionair premier Guy Verhofstadt leidt een interim-regering.

2008
Februari: Leterme belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis met een inwendige bloeding.

Maart: Verhofstadt sluit een regeerakkoord met vijf partijen, Leterme wordt beëdigd als premier.

Mei: De Congolese president Joseph Kabila vernedert Leterme openlijk. Hij weigert aan de telefoon te komen als Leterme belt om de betrekkingen te normaliseren.

Juli: Leterme biedt de koning zijn ontslag aan. Zijn eigen partij had het vertrouwen in hem verloren, omdat een beloofde staatshervorming niet tijdig klaar was. De koning weigert het ontslag te aanvaarden en Leterme regeert verder.

December: Het Hof van Cassatie klaagt dat ambtenaren van Leterme hebben geprobeerd een aankomend ongunstig arrest te beïnvloeden over de redding van Fortis. Het parlement is woest over zulke inmenging in de rechterlijke macht.

19 december: Leterme biedt ontslag kabinet aan, nadat minister van Justitie Jo Vandeurzen eerder op de dag opstapte wegens beschuldigingen van politieke druk op de rechterlijke macht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief