Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Riante vertrekpremie voor oud-topman ABN

30 dec 08

De kantonrechter in Amsterdam heeft Jan Peter Schmittmann, de topman van ABN AMRO Nederland, een vertrekpremie van acht miljoen euro toegewezen.


Dit zei een woordvoerder van het genationaliseerde ABN Amro dinsdag. ABN wilde Schmittmann niet meer dan 2,4 miljoen euro meegeven, gelijk aan zijn jaarsalaris in 2007. De topman spande hiertegen een procedure aan en werd in het gelijk gesteld.

Volgens de woordvoerder baseerde de rechter zich bij zijn uitspraak op de kantonrechtersformule. Hiermee wordt op basis van het aantal dienstjaren en de leeftijd de vergoeding bepaald die een werknemer bij ontslag meekrijgt.

"Ik begrijp dat het bedrag dat Schmittmann meekrijgt in deze tijd en onder deze omstandigheden tot het nodige onbegrip leidt", reageerde toekomstig ABN-topman Gerrit Zalm. De oud-minister wees er wel op dat zijn voorganger heeft afgezien van een groot bedrag aan bonussen waar hij volgens zijn contract recht op had.

Zalm neemt op 1 januari het stokje van Schmittmann over. Hij krijgt dan ook de leiding bij het eveneens genationaliseerde Fortis. Zijn opdracht is de twee banken samen te smeden. Hij zei
dat bij de nieuwe koers een beloningsbeleid hoort "dat past in deze tijd en bij de nieuwe bank".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief