Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aboutaleb wil Rotterdam veiliger maken

5 jan 09

Ahmed Aboutaleb in Rotterdam

Ahmed Aboutaleb is de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Commissaris van de koningin Jan Franssen beŽdigde hem maandagochtend tijdens een buitengewone raadsvergadering.

Onder toeziend oog van vele prominenten kreeg de oud-staatssecretaris rond half elf van locoburgemeester Jantine Kriens de ambtsketen omgehangen. Aboutaleb volgde daarmee Ivo Opstelten op, die na tien jaar afscheid van de Maasstad nam.

Onder de belangstellenden boven zich onder meer Wouter Bos, Piet Hein Donner en Ronald Plasterk, staatssecretaris Nebehat Albayrak, burgemeester van Amsterdam Job Cohen, oud-minister Bram Peper, Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere) en Opstelten.

Aboutaleb zei in zijn toespraak zich, samen met de korpschef en de hoofdofficier, te gaan inspannen om Rotterdam veiliger te maken. "Onder mijn voorganger heeft Rotterdam grote stappen voorwaarts gemaakt. Een richting die mij aanspreekt. Rotterdam is veiliger geworden en de Rotterdammers zien en merken dat."

Ook ging Aboutaleb in op de kansen die de haven biedt. "In deze tijden van globalisering is de haven een geweldige magneet om bedrijven aan te trekken en zo de werkgelegenheid te vergroten."

Raadslid Marco Pastors gaf de kersverse burgervader een lege envelop cadeau gedaan om zijn paspoort in op te sturen naar de koning van Marokko. Hij deed dit tijdens de buitengewone raadsvergadering waarin Aboutaleb aantrad als burgemeester. "U heeft nu de kans bij de Marokkaanse overheid de onmogelijkheid om het Marokkaanse paspoort op te zeggen, aan te vechten", aldus Pastors. Hij vindt dat de positie van Aboutaleb een morele verplichting met zich meebrengt.

Aboutaleb reageerde fel op de oproep van Pastors. "Je kunt niet met een megafoon roepen dat een land de grondwet moet aanpassen. De discussie moet plaatsvinden waar het thuishoort en dat is bij de minister van Buitenlandse Zaken." Hij noemde Pastors' optreden "een manier om politiek aandacht te vragen". Bovendien, zo zei Aboutaleb, weigert hij te accepteren dat na 32 jaar Nederlanderschap wordt getwijfeld aan zijn loyaliteit.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief