Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slachtoffers van mensenhandel ten onrechte in vreemdelingenbewaring

11 jan 09

Vreemdelingendetentie

Vreemdelingen in Nederland zonder verblijfsvergunning, die slachtoffer zijn van mensenhandel, verdwijnen vaak ten onrechte in vreemdelingendetentie.

Met de aangifte die ze bij de politie tegen hun mensenhandelaren doen, gebeurt dan niets. Dat zegt Bernice Boermans van de belangenorganisatie BlinN (Bonded Labour in Nederland) vanavond in NOVA: "Het gaat om slachtoffers van mensenhandel, die op straat staande worden gehouden omdat ze geen papieren hebben. Vaak vertellen ze dan wat hen overkomen is aan de politie en vervolgens doet de politie daar niets mee en worden ze in vreemdelingenbewaring geplaatst."

BlinN deed de afgelopen drie jaar onderzoek en concludeert dat de speciale regeling die deze slachtoffers bescherming moet bieden, de B9-regeling, door politie en justitie vaak wordt genegeerd. De slachtoffers zijn meestal vrouwen die in de prostitutie uitgebuit worden. Aanstaande dinsdag biedt BlinN het rapport 'Uitgebuit en in de bak' aan staatssecretaris Albayrak van Justitie aan.

Volgens BlinN is het zeer afhankelijk van de werkwijze van de verschillende politiekorpsen of slachtoffers in vreemdelingendetentie verdwijnen of wel juist worden opgevangen. Zo functioneert de B9-regeling in Rotterdam Rijnmond bijvoorbeeld wel goed. In NOVA legt Jean Custers van de politie Rotterdam Rijnmond uit hoe hij met een multidisciplinair team actief zoekt naar slachtoffers van mensenhandel en spreekt hij zijn hoop uit dat de Rotterdamse aanpak navolging krijgt. Custers: "Ik ben blij dat ik al veel kan delen met andere regio's. En we willen nog wel veel meer delen als het kan."

 

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief