Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush geeft laatste persconferentie

12 jan 09

Laatste persconferentie George W. Bush

De vertrekkende Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag zijn laatste persconferentie gegeven voor het voltallige perskorps in Washington. De 43e president van de Verenigde Staten is historisch onpopulair, maar een soms emotionele Bush verdedigd

Bush ging uitgebreid in op de economische recessie die het land heeft getroffen. Hij zei dat de steunmaatregelen die zijn genomen om de financiële markten te helpen, beginnen te werken. Bush zei ook dat hij bereid is om de resterende 350 miljard dollar uit het reddingsfonds van 700 miljard vrij te geven als Barack Obama daar om vraagt, maar dat zijn opvolger dat nog niet heeft gedaan.

Volgens Bush is de grootste uitdaging voor zijn opvolger het behoeden van de VS voor een terroristische aanval. Hij noemde landen als Iran en Noord-Korea, die hij ooit als de 'as van het kwaad' omschreef, nog steeds gevaarlijk.

Bush is zwaar bekritiseerd voor zijn besluit om Irak binnen te vallen. De president bleef daar verder niet bij stilstaan, maar ging wel uitgebreid in op zijn besluit om in het voorjaar van 2007 extra troepen naar Irak te sturen, waardoor het geweld is afgenomen. "De geschiedenis heeft uitgewezen dat de situatie veranderd is", zei Bush. Het spandoek op een vliegdekschip dat verkondigde dat de Amerikaanse missie in Irak was volbracht (Mission accomplished), toen Bush daar in mei 2003 een speech gaf, noemde hij een misser.

Bush wees ook op zijn verdiensten voor Afrika. De VS hebben de afgelopen jaren tientallen miljarden dollars uitgetrokken voor onder meer de bestrijding van aids en malaria.

(Bron: ANP)


 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief