Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ziekenhuizen Gaza kunnen slachtoffers niet bergen

14 jan 09

Gewonden in Gaza

Gewonden sterven in de straten van Gaza omdat ambulances niet op tijd tussen de vijandelijkheden door kunnen laveren.

Bovendien zijn de twee ziekenhuizen in Gaza zijn niet opgewassen tegen de stroom slachtoffers. Dat heeft het Rode Kruis gezegd.

Salah Samouni slaat maandagmiddag vol verdriet zijn hoofd tegen de muur van het mortuarium in het grootste ziekenhuis van Gaza. Op de vloer liggen de lichamen van zijn drie neven. Zijn familieleden smeken uitgeputte artsen intussen verder te zoeken naar mensen die nog onder het puin liggen.

Na tien dagen van onophoudelijke Israëlische aanvallen kan het Shifaziekenhuis de stroom patiënten niet meer aan. De doden moeten al mortuariumbedden delen, en dan nog kan slechts de vloer ze bergen.

Omdat de ziekenzalen vol zijn worden veel gewonden op de gang behandeld. Gehaaste artsen en verpleegsters hebben nauwelijks geslapen, en noodgeneratoren houden het ziekenhuis in bedrijf sinds de bombardementen het stroomnet vernielden.

"Als je hoofd er nog aan zit, controleren we je polsslag. Voelen we niets, dan ga je regelrecht naar het mortuarium. Ben je je hoofd kwijt, tja, dan is het voorbij", zegt ziekenhuismedewerker Raid Arini schouderophalend.

De ziekenhuistaferelen zijn alleen maar ernstiger geworden sedert Israël zaterdag een grondaanval begon. Het merendeel van de slachtoffers die nu worden binnengebracht is burger nu gerichte luchtaanvallen zijn verruild voor grondgevechten en artilleriebombardementen in dichtbevolkte gebieden.

Israël zegt de strijders van Hamas die raketten afschieten op Israël het zwijgen te willen opleggen. Maar volgens het ministerie van gezondheid in Gaza zijn onder de meer dan vijfhonderd slachtoffers zeker tweehonderd burgerdoden. Maandag meldt het ministerie de dood van twintig kinderen. In dezelfde periode zijn drie Israëlische burgers en twee soldaten gedood.

Veel slachtoffers worden door de smoezelige zalen van Shifa geleid. Het geschreeuw van patiënten en verwanten en de sirenes van de ambulances weerkaatst tegen de plafonds.

Verpleger Ahmad Abdul Salam (34), met rode ogen van de slaap, stinkt naar zweet en is bedekt met bloedvlekken. Hij zegt niet aan slaap toe te komen. "Als mijn dienst erop zit help ik mijn collega's. Het zijn onze vrienden en broeders die lijden", zegt Salam.

Het gruwelijkste beeld toont het mortuarium van Shifa, met bloedplassen op de vloer en uitpuilende koelcellen. De drie neven Samouni, Issa (3), Mohammed (4) en Ahmad (5) liggen op een grauwe mat op de vloer. Ze lijken vredig te slapen, ware het niet dat Issa's hoofd gewikkeld is in een tulband van verband.

De vader van de drie jongens is ook gedood. Volgens verwanten beschoot het Israëlische leger het huis waar de familie zijn toevlucht had gezocht.

Familieleden zitten even verderop te huilen, en een van hen schreeuwt dat er nog slachtoffers onder het puin zijn achtergebleven. "Redt hen in godsnaam!" smeekt hij.

In Shifa is geen strijder te zien. In de stad is hevig gevochten en Israël zegt tientallen Palestijnse militanten te hebben gedood. Maar Hamas zwijgt over zijn verliezen, en het is onbekend waar gesneuvelde of gewonde strijders worden ondergebracht.

Sinds de stroom drie dagen geleden uitviel leunt het ziekenhuis op noodgeneratoren. Israël laat sindsdien geen brandstof door voor de energiecentrale van Gaza, en luchtaanvallen hebben het stroomnetwerk ernstig beschadigd. Volgens Mahmoud Daher, gezondheidswerker van de VN, zijn de generatoren echter niet berekend op voortdurend gebruik, en kunnen ze elk moment bezwijken. Dat zou een wisse dood betekenen voor zeventig mensen die zonder apparatuur ten dode opgeschreven zijn.

Volgens medewerkers van de gezondheidsdienst in Gaza heeft vuur van Israëlische vliegtuigen inmiddels drie ambulances geraakt. Zeven zouden om het leven zijn gekomen. Ook een medische post van een hulporganisatie is getroffen, zegt VN-medewerker Daher. Het gebouw zou zijn verwoest, evenals een ambulance, een voorraad medicijnen en drie mobiele medische posten.

Raed Arini zegt de reden voor overlijden op de overlijdensaktes open te laten. "De reden is het Israëlische leger", zegt Arini terwijl de volgende lading gewonden wordt binnengebracht.

Bron: (Trouw, 5 januari 2009)


 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief