Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ChristenUnie: nader overleg coalitie over Irak

19 jan 09

André Rouvoet

De ChristenUnie wil met coalitiegenoten PvdA en CDA om tafel als het kabinet onvoldoende opheldering geeft over een achtergehouden ambtelijke notitie over Irak.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de kleinste regeringspartij wil dan kijken welke vervolgstappen mogelijk zijn om nadere informatie te krijgen.

Dat liet Voordewind maandag weten. Hij sluit bij voorbaat een parlementair onderzoek niet uit. "Maar er zitten nog stappen tussen om nadere gegevens te krijgen", aldus Voordewind. Bovendien vindt hij dat alle drie de coalitiepartijen het eens moeten zijn over de vervolgstappen.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam noemt de suggestie van de ChristenUnie een interessante ontwikkeling. De PvdA is altijd voor een onderzoek geweest, maar liet die wens varen bij de formatie van dit kabinet in ruil voor andere zaken die de sociaaldemocraten belangrijk vinden.

Het CDA wacht de antwoorden af op de vragen die de VVD en de SP hebben gesteld. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp geeft geen reactie op uitgelekte memo's maar gaat uit van het standpunt van de regering. "Op basis van de antwoorden zullen we kijken wat wij nodig vinden. En als een van de coalitiepartners behoefte heeft te overleggen, doen wij dat", aldus Haverkamp.

Zaterdag meldde NRC Handelsblad dat de ambtelijke top van Buitenlandse Zaken in april 2003 een kritisch juridisch advies over de Nederlandse politieke steun aan de inval in Irak heeft achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer. Volgens het memorandum schoot de juridische onderbouwing van de steun tekort.

De ChristenUnie steunde destijds als oppositiepartij het kabinet. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, vindt een parlementair onderzoek sowieso nodig. Voorzitter IJmert Muilwijk roept de senatoren van de ChristenUnie op in te stemmen met een verzoek daartoe in de Eerste Kamer. Alleen een onderzoek kan de mist wegnemen, die nog is verergerd door het achtergehouden advies, liet Muilwijk maandag weten.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief