Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ongekende belangstelling voor Obama's inauguratie

20 jan 09

Capitol Hill

Vandaag wordt Barack Obama beŽdigd als 44ste president van de Verenigde Staten.

Het tijdperk van George W. Bush is daarmee definitief voorbij en hoop floreert in de straten van Washington D.C., waar duizenden mensen de inauguratie vandaag uitbundig vieren.

Amerikanen zien het nieuwe presidentschap met veel optimisme tegemoet. Peilingen wijzen uit dat de helft tot zelfs driekwart van de bevolking vertrouwen heeft in de nieuwe president. Velen verwachten dat Amerika er na vier jaar Obama beter voor zal staan dan nu.

De populariteit van Obama blijkt vandaag uit de massale belangstelling voor de inauguratie. Volgens de hoogste schattingen zullen twee miljoen mensen de festiviteiten bijwonen. Dat is ruim meer dan het record van 1.2 miljoen bezoekers bij de beëdiging van Lyndon B. Johnson.

Hotels zijn volgeboekt, bewoners verhuren extra kamers aan gasten en bezoekers betalen massaal honderden dollars voor inauguratiegala's die vanavond plaatsvinden.

Programma
De festiviteiten beginnen vandaag met een optreden van de United States Marine Band, gevolgd door onder meer een welkomstwoord van senator Dianne Feinstein, een zegening van Dominee Rick Warren. Ook Aretha Franklin treedt op aan de westkant van het Capitool. Rond 18.00 uur Nederlandse tijd wordt eerst Joe Biden beëdigd tot vice-president.

Dan is het woord aan Obama, die onder zijn volledige naam Barack Hussein Obama geïnaugureerd wordt. Met zijn hand op de bijbel die ook Abraham Lincoln gebruikte in 1861 spreekt hij de eed uit, die luidt: 'Ik zweer plechtig dat ik trouw de taken van de president zal uitvoeren, en zo goed als ik kan de grondwet in stand zal houden, zal beschermen en verdedigen'.

Daarna houdt de nieuwe president zijn inauguratietoespraak, waarvan de inhoud nog strikt geheim is. Na het afscheid van Bush sluit een militaire parade de ceremonie af.

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief