Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter wijst vorderingen NMO grotendeels af

22 jan 09

De Nederlandse Moslimomroep heeft een vordering ingesteld bij de rechtbank naar aanleiding van twee uitzendingen van NOVA. In die uitzendingen werd aandacht besteed aan de machtsovername bij de NMO.

De rechtbank heeft het grootste deel van de vorderingen van de NMO afgewezen. De rechtbank is van oordeel dat NOVA de ontwikkeling mocht signaleren dat er voor liberale moslims geen ruimte meer was bij de NMO en dat de zeer liberale alevitische moslims en de gematigde ahmadiyya moslims uit de NMO zijn gezet.

Verder acht de rechtbank ook de uitlating dat alle acht bestuursleden van de Stichting Verzorging Islamitische zendtijd streng orthodox zijn, niet onrechtmatig.

De berichten van NOVA dat de NMO door radicale moslims werd overgenomen en dat een aantal van hen in de gaten zou worden gehouden door de AIVD en verbonden zouden zijn met radicale islamitsche organisaties, zoals de Moslim Broederschap en World Islamic Mission, achtte de rechtbank wel onrechtmatig.

De kern van de boodschap van NOVA, namelijk dat de liberale NMO in een crisis verkeert en de NMO programmering tegenwoordig bepaald wordt door conservatieve moslims, blijft echter in de uitspraak van de rechtbank overeind.

Ten aanzien van de tweede uitzending, waarin die boodschap is herhaald, zijn alle vorderingen van de NMO dan ook afgewezen.

Hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA overweegt nog in hoger beroep te gaan wat de 'principiële details' betreft. Verder is hij in grote lijnen zeer tevreden over de uitspraak, omdat de rechtbank volgens hem het grootste deel van de vorderingen van de NMO heeft afgewezen. De rechtbank heeft bovendien alle vorderingen om schadevergoedingen afgewezen. "De kern van de boodschap van NOVA, namelijk dat de liberale NMO in een crisis verkeert en de NMO-programmering tegenwoordig bepaald wordt door conservatieve moslims, blijft in de uitspraak van de rechtbank overeind", aldus Kuyl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief