Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie plukt criminelen voor 23 miljoen

23 jan 09

Vrouwe Justitia

Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) heeft vorig jaar 23,4 miljoen aan crimineel vermogen ge´ncasseerd. Dat maakt directeur Hessel Schuth van het BOOM vrijdagavond in NOVA bekend.

Het is het hoogste bedrag dat tot nog toe is 'geplukt' van criminelen.

Vanaf 1995 houdt het BOOM zich samen met het Centraal Justitieel Incasso Bureau bezig met het incasseren van crimineel vermogen. Al bij het begin van een strafzaak mag BOOM beslag leggen op bezittingen van een crimineel, ter grootte van het vooraf becijferde wederrechtelijk verkregen voordeel. Eind 2008 had BOOM voor 550 miljoen euro aan conservatoir beslag gelegd.

Als de strafzaak onherroepelijk is, wordt de ontnemingszaak door een rechter beoordeeld, en kan het door criminaliteit verkregen bedrag worden geïncasseerd. In 1995 werd er voor 2,8 miljoen euro crimineel geld binnengehaald. De opbrengst van 2008 is 7 ton hoger dan in 2007. Hessel Schuth toont zich tevreden met het behaalde resultaat: "Je ziet dat wij ten opzichte van een paar jaar geleden verdubbeld zijn in de inkomsten voor de incasso".

In NOVA noemt fraude-expert en oud-officier van justitie Cees Schaap de incasso-opbrengst teleurstellend. "We roepen al sinds 1993, bij het begin van de wetgeving, dat ontnemen een succes wordt. Maar als je nagaat dat er in Nederland naar schatting voor 18,5 miljard wordt witgewassen, dan is die 23 miljoen een schijntje".

Hessel Schuth verwacht hogere ontnemingsopbrengsten de komende jaren. "Ik schat in dat we over een paar jaar een verdubbeling van de incasso zullen zien. Wij moeten volgens afspraken met de minister de komende jaren naar 30 a 35 miljoen euro groeien, en ik denk dat we dat ook zullen doen".

NOVA deed zelf onderzoek in het kadaster naar de grootste conservatoire beslagen die justitie heeft gelegd op huizen van criminelen. Het grootste beslag, 64 miljoen euro, ligt op het woonhuis van de hoofdverdachte van de vastgoedfraude Jan van V. in Heemstede. Op een aantal panden van twee mannen uit Diemen heeft BOOM voor 42,7 miljoen beslag gelegd, in verband met een strafbaar feit gepleegd in België. Op het appartement van een Rotterdamse verdachte van cocaïnehandel met Brazilië ligt een beslag van 35 miljoen euro.
 

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief