Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Banken doen mee aan garantieregeling Bos

16 jan 09

Banken akkoord met garantieregeling Wouter Bos

Alle Nederlandse banken gaan meedoen aan de garantieregeling van minister Wouter Bos van FinanciŽn. Dat hebben bestuurders van de banken vrijdag afgesproken met Bos.

De meerderheid van de banken zal een beroep doen op de garantiestelling om geld te kunnen lenen. De regeling omspant een bedrag van maximaal 200 miljard euro. Financiën kon nog niet aangeven voor welk bedrag banken aanspraak zullen maken op de regeling.

Banken die geen geld nodig hebben, waaronder Rabobank, zullen meehelpen met de uitvoering van de regeling door geld uit te lenen met de garanties die de overheid verstrekt. "Op die manier doen alle grote financiële instituties mee", aldus Bos.

Bankverzekeraar ING liet in een reactie weten "geen concrete plannen te hebben" om geld te lenen. ING wil op dezelfde manier als Rabobank wel meedoen met de regeling.

Doel van de regeling, die vorig jaar oktober werd ingesteld, is dat de banken weer makkelijker geld aan elkaar gaan uitlenen. Sinds de financiële crisis vorig jaar september in alle hevigheid uitbrak, zijn banken daar bijzonder huiverig voor.

"Ze wantrouwden elkaar, maar wij garanderen terugbetaling van leningen. Het loket staat open", zei Bos over de regeling. "Als banken elkaar weer gaan vertrouwen, wordt het ook makkelijker om geld uit te lenen aan bedrijven." De minister toonde zich begin deze week bijzonder ontevreden over het feit dat er zo weinig een beroep werd gedaan op zijn garanties. Hij begreep dat banken voor de jaarwisseling nog aarzelden, want garanties zouden "lelijk" staan op de jaarbalans. Maar dat argument gold in het nieuwe jaar niet meer.

Hij riep de banken daarom naar zijn ministerie om te horen wat precies hun bezwaren zijn tegen de regeling. De banken hebben daar vrijdag een langere looptijd van leningen bedongen. De looptijd wordt opgerekt van maximaal drie naar maximaal vijf jaar. De vergoeding die de banken moeten betalen voor de garanties, blijft onveranderd.

Bos wilde van zijn garantieregeling een succes maken, en dat kon alleen maar als banken en institutionele beleggers bij hem zouden aankloppen voor de garanties. Tot nog toe meldden zich daar alleen autoleasebedrijf Leaseplan en zakenbank NIBC voor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief