Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek NOVA: Inburgeringscursus in Amsterdam twee keer duurder

29 jan 09

Een inburgeringstraject in de gemeente Amsterdam kost twee keer zoveel als in andere gemeenten. Zo blijkt uit onderzoek van NOVA.

In Amsterdam kost een gemiddeld inburgeringstraject twaalfduizend euro. In de omliggende gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer en Alkmaar variëren deze kosten tussen de vijf- en zesduizend euro.

De maximale bijdrage van het Rijk per inburgeraar is zesduizend euro. Met een prognose van 45000 inburgeraars betekent dit voor de gemeente Amsterdam een financiële strop van meer dan 200 miljoen euro.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut zijn deze kosten te wijten aan overmatige bureaucratie en bestuurlijke chaos. "In Amsterdam houden veertien taalwijzers, zes assessment-bureaus, zevenendertig taalaanbieders plus twee gemeentelijke diensten zich bezig met inburgeraars. Per inburgeraar verdwijnen er zo duizenden euro's in de ambtelijke molen."

Ook de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher vindt het doodzonde dat er zoveel geld in de bureaucratie verdwijnt. "Ik ben benieuwd hoe ze het in andere gemeenten hebben aangepakt. Als het voor de helft kan, wil ik dat ook graag".
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief