Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Laan houdt Rochdale in de gaten

5 feb 09

Minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) gaat streng toezicht houden op de gang van zaken bij woningcorporatie Rochdale in Amsterdam. De minister is van plan de corporatie op korte termijn een zogeheten schriftelijke aanwijzing te geven.

Dat meldde interim-bestuursvoorzitter Gerard Erents van Rochdale donderdag. Een aanwijzing is een zwaar juridisch middel om een organisatie te sturen. Een woordvoerster van Van der Laan meldt dat de minister later deze week nadere stappen zal zetten.

Bij Rochdale moet worden ingegrepen na het vertrek van directeur Hubert Möllenkamp, die zondag wegens wandrag op staande voet werd ontslagen. Sinds zijn ontslag is de situatie bij de Amsterdamse corporatie in een stroomversnelling gekomen. Dinsdag hield de raad van commissarissen de eer aan zichzelf door eveneens op te stappen.

Erents en Van der Laan zaten woensdag voor het eerst met elkaar om tafel om de situatie bij Rochdale te bespreken. Volgens Erents komt in de aanwijzing in ieder geval te staan dat er zo snel mogelijk een nieuwe raad van commissarissen moet komen.

"Daarmee zijn we het volledig eens. We zijn nu in goed overleg met het ministerie en blijven met elkaar in contact. We hopen binnen een paar weken nieuwe toezichthouders te kunnen aanstellen", aldus Erents.

Op dit moment loopt er een serie onderzoeken naar het doen en laten van Möllenkamp en van de raad van commissarissen. De toezichthouders zouden te weinig oog hebben gehad voor dubieuze transacties die de directeur verrichtte. Möllenkamp zou zichzelf hebben verrijkt met een villa in Spanje en een Maserati met chauffeur, zonder dat de raad daartegen optrad.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief