Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Liquidatieproces komt langzaam op gang

9 feb 09

Het grootste liquidatieproces in Nederland ooit kwam maandag maar moeizaam op gang in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Zo langzaam, dat er vrijdag al een extra dag is ingelast om alle verweren die de advocaten van de verdachten vooraf willen voeren, te kunnen inpassen.

Aanklaagster Betty Wind gaf maandag eerst nog eens aan hoe omvangrijk het proces en het daarbij horende onderzoek is. In het onderzoek Passage zijn vijftig gerechtelijke vooronderzoeken geopend. Er zijn 257 getuigen en dertig verdachten gehoord. Vijfhonderd telefoonlijnen werden getapt, waarbij 170.000 gesprekken zijn opgenomen. Ruim tienduizend processen-verbaal zijn opgemaakt. Het totale dossier tot dusver beslaat 250 ordners.

Justitie sloot in deze zaak een deal met kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Hij heeft verklaringen afgelegd over acht liquidaties, waarbij in totaal elf doden zijn gevallen. Eén verdachte komt in vrijwel alle zaken voor, aldus Wind. Zij noemde maandag zijn naam niet, maar ze moet wel op Jesse R. hebben gedoeld. Vier voltooide moordaanslagen (vijf doden) zijn nog in onderzoek.

Politie en justitie konden lange tijd weinig doen tegen het bloedige geweld in de onderwereld, erkende officier Wind. Onderzoeken liepen telkens vast. Kroongetuige La S., die zich in 2006 meldde, bood nieuwe kansen. Justitie heeft die met beide handen aangegrepen, omdat zij een einde wilde maken aan de schijnbare onaantastbaarheid van huurmoordenaars en hun handlangers.

Ongeveer een maand nadat de deal met La S. was gesloten, werd in Amsterdam de voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imac doodgeschoten. Hij kwam voor op een lijst met beoogde slachtoffers waarover La S. heeft verklaard. Die moord zette politie en justitie ertoe tot actie over te gaan en zo veel mogelijk verdachten op te pakken in het kader van onderzoeken naar eerder gepleegde liquidaties. Zo moest voorkomen worden dat er meer slachtoffers zouden vallen.

De meeste verdachten namen maandag niet de moeite bij het begin van het monsterproces aanwezig te zijn. Slechts vier van de elf verdachten kwamen opdagen. Behalve Jesse R. zaten Sjaak B., Fred R. en Mohamed R. fysiek in het beklaagdenbankje. Kroongetuige Giuseppe la S. was er ook. Hij zat onzichtbaar voor pers en publiek in de getuigenloge.

Er was maandag veel belangstelling voor het enorme proces. Zowel de zittingszaal als de publieke tribune zat vol. Ook golden er vergaande veiligheidsmaatregelen in en om de justitiebunker in Osdorp.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief