Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Netanyahu maakt meeste kans op premierschap

11 feb 09

Benjamin Netanyahu maakt ondanks zijn waarschijnlijke nederlaag tijdens de IsraŽlische parlementsverkiezingen van dinsdag de meeste kans om premier te worden. Die conclusie trekken media in IsraŽl woensdagmorgen.

Benjamin Netanyahu maakt ondanks zijn waarschijnlijke nederlaag tijdens de Israëlische parlementsverkiezingen van dinsdag de meeste kans om premier te worden. Die conclusie trekken media in Israël woensdagmorgen.

"Hij verloor, maar zal de overwinnaar zijn", schrijft de krant Maariv. Daarmee loopt het dagblad vooruit op de coalitieonderhandelingen. Netanyahu's Likud krijgt vermoedelijk één of twee zetels minder dan winnaar Kadima, de centrumrechtse partij van Tzipi Livni. De media gaan er echter vanuit dat Netanyahu minder moeite zal hebben om een regering te vormen dan Livni. Dat is van doorslaggevend belang voor de vraag welke leider als eerste mag proberen een coalitie te vormen.

Netanyahu zou een uiterst rechtse regering kunnen samenstellen met hulp van het ultranationalistische en volgens critici racistische Yisrael Beitenu, twee zeer religieuze partijen en twee extreemrechtse kolonistenpartijen. Deze coalitie zou goed zijn voor 65 zetels. Voor een parlementaire meerderheid zijn in Israël 61 zetels nodig. Livni heeft minder opties en zou slechts aanspraak kunnen maken op 44 zetels, als ze steun zou krijgen van de Arbeidspartij en de linkse Meretz-partij.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief