Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hartinfarct bij vrouwen vaak gemist

11 feb 09 - Door Judith Pennarts

Vrouwen krijgen geen optimale hart- en vaatzorg. Daardoor worden hartinfarcten gemist en vallen onnodige doden. Klachten van vrouwen worden vaak niet serieus genomen.


Geschokt
Cardioloog Angela Maas van de Isala klinieken in Zwolle: "Ik denk dat wij in ons ziekenhuis zeker één keer per week een gemist hartinfarct zien bij een vrouw. Dat komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen."

Harry Crijns, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) reageert geschokt. "Ik denk dat het aanleiding is om ook elders te kijken hoe dat in elkaar steekt, om daar nader onderzoek naar te doen."

'Vrouwen worden onderbehandeld'
Cardioloog Maas heeft als enige in ons land een aparte hart-en vaatpoli voor vrouwen. Volgens Maas blijkt keer op keer uit onderzoek dat vrouwen worden onderbehandeld. Diagnoses worden later gesteld en miskend. Cardioloog Yolande Appelman (VUMC) ziet dat vrouwen vaak andere klachten hebben dan mannen.

"Vrouwen melden zich later of de diagnose wordt vertraagd vastgesteld. Je ziet dat de ziekte dan ernstiger is. Dat leidt ook tot meer overlijden in het ziekenhuis." Volgens Maas zijn artsen niet alert genoeg. "Veel beginnende klachten, zoals hoge bloeddruk, worden ten onrechte in de prullenbak van de overgang gegooid." Onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot vaatschade en schade aan de hartspieren en tot een beroerte.

Niet overdrijven
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie erkent dat vrouwen worden onderbehandeld, maar wil de zaak niet overdrijven. Harry Crijns (NVVC): "Iedereen ziet het verschil tussen mannen en vrouwen. Cardiologen van mijn vereniging houden zich aan de richtlijnen. In de richtlijnen wordt niet expliciet ingegaan op dat verschil."

Volgens cardioloog Angela Maas is het hoog tijd dat de richtlijnen worden aangepast. Jaarlijks overlijden nu mogelijk 100 vrouwen onnodig.

Borstkanker
Volgens Catherine van Heest van Care for Women zijn vrouwen vooral bang voor borstkanker, "terwijl je negen keer zoveel kans hebt om te overlijden aan hart-en vaatziekten."

Vorige week meldde het CBS dat kanker doodsoorzaak nummer één is in Nederland. Maar dat blijkt alleen te gelden voor mannen. Er overlijden nog altijd meer vrouwen aan hart-en vaatziekten dan aan kanker. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief