Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arnon Grunberg mengt zich onder de mensen

12 feb 09

Hij werkte undercover als kamerjongen, bezocht Guantánamo Bay en reisde als 'embedded' journalist naar Afghanistan en Irak om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van soldaten. Kortom, Arnon Grunberg voegde zich 'onder de mensen' - zoals ook de ondertitel luidt van zijn nieuwe boek 'Kamermeisjes & soldaten'.


Levens van anderen

Het idee voor het boek is, zoals Grunberg het zelf zegt, gebaseerd  op Maxim Gorki's befaamde advies aan Isaak Babel om de schrijftafel te verlaten en zich onder de mensen te begeven. In zijn voorwoord beschrijft Grunberg het als volgt:  "Een kleine tien jaar had ik iedere twee weken voor die krant [NRC Handelsblad, red] over mijn leven en mijn reizen geschreven. Ik had behoefte om over de levens van anderen te schrijven, of beter gezegd: om onder de mensen te gaan."

Pedofielen en oorlogsprofiteurs
En dus probeert Grunberg onder pedofielen de vraag te beantwoorden wanneer iemand een grens overschrijdt en is hij gefascineerd door mensen die geen afstand weten te bewaren, bijvoorbeeld Nederlanders die zich vrijwillig in een oorlog storten, want je wordt in Nederland ten slotte niet gedwongen om in het leger te gaan. Maar hij volgt ook een welgestelde Amerikaanse studente die zich vrijwillig bij een guerrilla-beweging in Peru aansluit. Tevens ging Grunberg als 'oorlogsprofiteur' naar Kosovo en verbleef hij op Guantánamo Bay.

Kritiek
Arnon Grunberg reisde twee keer ‘embedded’ met het Nederlandse leger naar Afghanistan om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van soldaten.  Dit leverde hem de nodige kritiek op van oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Die vond dat Grunberg zich daarmee onderwierp aan vrijwillige censuur. Zijn artikelen worden voor publicatie immers gelezen door het leger. Toch betoogt Grunberg in zijn boek dat zijn stukken daardoor niet minder waardevol zijn.  Zelfs als je embedded bent in Irak en Afghanistan, of via een zogenaamde Disneyland-tour toegang krijgt tot Guantánamo Bay, kun je als verslaggever nog genoeg te weten komen. ‘Wie wil zien, kan veel zien. De realiteit sijpelt altijd door alles heen.’ Aldus Grunberg.

   

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief