Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britten weigeren Wilders

12 feb 09

PVV-leider Wilders is vandaag geland in Londen, maar door Groot-BrittanniŽ niet toegelaten. Hij is door Britse agenten op een stoel in het vliegtuig terug naar Amsterdam gezet en inmiddels weer in Nederland. De politicus is woedend.


Ondanks pogingen van de Nederlandse ambassadeur in Londen om de Britten op andere gedachten te brengen, werd Wilders niet toegelaten. Op Heathrow werd Wilders vastgezet in een soort detentiecentrum. Hij zei telefonisch tegen het ANP: "Dit is niet alleen een klap in mijn gezicht, maar ook voor de vrijheid van meningsuiting".  De Nederlandse ambassadeur in Londen heeft op Heathrow nog een laatste poging gedaan om dit voor elkaar te krijgen, en toen dat niet lukte het Nederlandse ongenoegen overgebracht. Wilders wilde in Londen zijn film Fitna vertonen, maar de Britse autoriteiten beschouwen hem als een gevaar voor de openbare orde en laten hem daarom niet toe.

Veiligheid
De Britten willen de PVV-leider niet binnen hun grenzen omdat zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zouden zijn.  Wilders vertelde op Schiphol, voor zijn vertrek, dat hij een instapkaart voor de heen- en de terugvlucht heeft.  "Als ik niet word toegelaten zal ik minister Verhagen naar de Kamer roepen. Ik buig niet voor de islam. Er is veel politieke druk in Engeland geweest en ik hoop dat ik straks kan doorlopen”, aldus Wilders. Minister Verhagen heeft inmiddels laten weten dat hij het betreurt dat Groot-Brittannië PVV-leider Wilders niet heeft toegelaten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief