Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland officieel in recessie

13 feb 09

De Nederlandse economie is officieel in recessie. In het vierde kwartaal kromp de economie 0,9 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.


Dit blijkt uit de voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de grootste economische terugval sinds de jaren tachtig en de eerste krimp sinds vijf jaar.

Grote klappen vielen in de industrie, transport en horeca. De consumentenuitgaven vertoonden nog wel lichte groei, hoewel grote uitgaven zoals de aankoop van nieuwe auto's of huizen, achterbleven.

2008
Over het hele jaar gezien groeide de Nederlandse economie, ten opzichte van 2007, toch nog met twee procent.

De vraag is nu hoe de reactie van het kabinet zal zijn op de flinke economische terugval. De coalitie-partners zijn is sterk verdeeld over de te nemen maatregelen. Zo wil het CDA vasthouden aan de begrotingsafspraken, terwijl PvdA en ChristenUnie juist bereid zijn die te laten varen. De PvdA en ChristenUnie zien niets in de afgesproken bezuinigingen, dat zou alleen maar schadelijk zijn voor een economie in recessie.

Beurzen
Er werden vanochtend meer sombere cijfers gepubliceerd. In de zestien landen van de eurozone kromp de economie het laatste kwartaal 1,5 procent. In Duitsland kromp de economie het laatste kwartaal van 2008 met 2,1 procent. Dat is de grootste krimp van de Duitse economie sinds de politieke hereniging van de twee Duitslanden in 1990. 

Maar Europese beleggers lieten zich door de slechte cijfers niet beïnvloeden. Nieuws over een Amerikaans steunplan voor huiseigenaren zorgde voor enig optimisme en de meeste graadmeters sloten dan ook hoger.

AEX Index Realtime


Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief