Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inboedel Pim Fortuyn onder de hamer

14 feb 09

De inboedel van Pim Fortuyn, die op 6 mei 2002 werd vermoord op het Mediapark, wordt geveild. Een portret van de politicus die bekend stond om zijn flamboyante verschijning en controversiële uitspraken.


Was:
Politicus en partijleider van de Lijst Pim Fortuyn.

Persoonlijk: Wilhelmus Simon Petrus Fortuyn wordt op 19 februari 1948 geboren in een conservatief rooms-katholiek milieu in Velsen. Zijn schoolcarrière aan de HBS verloopt voorspoedig. In 1967 behaalt hij zijn diploma HBS-B. In zijn studietijd, waarin hij geschiedenis, sociologie, rechten en economie studeert, is hij actief in de Amsterdamse studentenbeweging. Vier jaar later behaalt hij zijn doctoraal Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Universiteit van Groningen promoveert hij in 1980 tot doctor in de Sociale Wetenschappen op de studie Sociaal-economische politiek in Nederland 1945-1949.

Carrière: In 1969 wordt Fortuyn lid van de Protestants Christelijk Besturenraad. Van 1970 tot 1972 doceert hij aan Nijenrode in Breukelen. Vanaf 1972 werkt hij zestien jaar als docent in Groningen aan de faculteit Sociologie. Hij is universitair hoofddocent sociaal-economische politiek/beleid. In 1986 is Fortuyn part-timemedewerker van de Sociaal Economische Raad (SER). Daarna vertrekt hij naar Rotterdam waar hij een adviesbureau Fortuyn B.V. opricht. Hij wordt aangetrokken als projectleider bij de invoering van de OV-jaarkaart. Dat is een van zijn succesvolste banen (1989-1992).

Later ontpopt hij zich als boekenschrijver, columnist en wordt hij een veelgevraagde gastspreker. In 1997 presenteert hij een van zijn spraakmakende boeken: 'Tegen de islamitisering van onze cultuur' en in 2002 komt het boek 'De puinhopen van acht jaar paars uit'.

Politiek: Op 20 augustus 2001 maakt Fortuyn bekend dat hij de politiek in wil en op 25 november kiest het bestuur van Leefbaar Nederland hem tot lijsttrekker. Leefbaar Nederland stijgt meteen in de peilingen. Op 20 januari 2002 wordt hij ook nog lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Begin februari 2002 staat Leefbaar Nederland op 23 zetels in de peilingen.

Op 9 februari 2002 komt het tot een breuk tussen Fortuyn en Leefbaar Nederland. Hij houdt zich in een spraakmakend Volkskrant-interview niet aan de afspraken met het partijbestuur van Leefbaar Nederland. Hij wordt dan door dat bestuur aan de kant gezet. Fortuyn zegt in dat interview onder andere dat Nederland vol is, dat de islam een 'achterlijke cultuur' is en zegt hij dat het anti-discriminatie-artikel 1 van de Grondwet mag worden geschrapt.

Op 11 februari 2002 komt hij met zijn eigen Lijst Pim Fortuyn. Nog voor de verkiezingen van 15 mei 2002 wordt Pim Fortuyn doodgeschoten op het mediapark in Hilversum op 6 mei. De LPF behaalt bij die verkiezingen 26 zetels en vormt daarmee een kabinet samen met het CDA en de VVD. Dat kabinet-Balkenende houdt 87 dagen stand.

Opmerkelijk: Professor Pim Fortuyn deed het politieke establishment op zijn grondvesten schudden. Daarover is iedereen het eens. Met zijn komst waren het scherpe debat en de politieke tegenstellingen in één klap helemaal terug, was politiek tot in de huiskamer hét gesprek van de dag en kreeg het woordenboek er weer een nieuw woord bij: demoniseren.

Oud-fractievoorzitter van de VVD, Hans Wiegel, doet eind 2001 op de site van LN de volgende observatie: "Ik ken Pim Fortuyn goed, ben zeer op hem gesteld en je kan ontzettend met hem lachen. Je bent waarschijnlijk voor of tegen hem, want hij durft natuurlijk wel bepaalde issues aan te raken, maar is ook snel ontvlambaar. Op tenen staan mag best, dat deed ik vroeger ook, maar dat is wel een extra bedrijfsrisico."

Pittige uitspraken: Bij de lancering van Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Nederland vergelijkt voorzitter Jan Nagel hem met een topvoetballer vol risico's, die vanwege zijn gedurfde uitspraken een lastpak zou kunnen worden voor diens partij. Fortuyn reageert ter plekke: "Ik zal niet zeggen dat Nederland vol is, maar wel behoorlijk druk. In mijn ogen zelfs een beetje te druk." Desondanks is Fortuyn met overmacht van stemmen gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland.

In het blad van de actiegroep Mileudefensie zegt Fortuyn: "Ook in Egypte en Bangladesh kunnen ze de dijken best verhogen. Ze moeten daar eens een keer de handen uit de mouwen steken, meneer! Dacht u wij die Deltawerken cadeau hadden gekregen?"

In een vraaggesprek met het Rotterdams Dagblad riep Fortuyn 28 augustus 2001 op tot een 'Koude Oorlog tegen de islam'. Nederland moet zich wapenen tegen de invloed van de islam, omdat 'daarin de grootste bedreiging van de wereldvrede schuilt', vindt Fortuyn. Drie organisaties hebben naar aanleiding van de 'grievende' uitspraken een klacht ingediend bij de Rotterdamse hoofdofficier van Justitie.

In de Volkskrant: 'Veertigduizend asielzoekers per jaar, dat is in vier jaar tijd een stad van een omvang van Groningen. Dat moeten mensen zich eens goed realiseren.' Hij voegt eraan toe: 'Janmaat had gewoon voor een deel gelijk.'

Tegen Wouke van Scherrenburg, verslaggeefster Den Haag Vandaag: "Mens, ga toch koken."

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief