Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Demonstratie tegen veilen inboedel 'Pim'

16 feb 09

De stichting 'Beeld van Pim' gaat donderdag demonstreren bij het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn. De stichting wil hiermee voorkomen dat de inboedel van Fortuyn wordt "verkwanseld aan de graaicultuur".


Bloody shame
De veiling van de persoonlijke bezittingen van Pim is "a bloody shame", zo stelt de stichting op haar website.  Rinus van den Heerik, bestuurslid van de stichting, laat weten dat de aanhangers van Fortuyn "onthutst" zijn door de aangekondigde veiling van de inboedel van Fortuyn. ''We hopen genoeg mensen op de been te krijgen om te laten horen dat dit niet de afspraak is geweest'', aldus Van den Heerik.

De villa is sinds december 2007 in handen van Hans den Hartog en zijn zakenpartner Marinus van Pommeren. Zij kochten het pand van de Haagse vastgoedmagnaat Chris Thunessen onder de voorwaarde dat er niets zou worden veranderd aan het woonhuis en de inventaris.

Verzekering met stukje Fortuyn
Den Hartog en Van Pommeren vestigden een assurantie- en adviesbureau in het monumentale pand. Klanten die een verzekering afsloten, kregen een genummerd certificaat op naam, een bewijs dat ze op die manier bijdroegen aan het behoud van het huis.

Maar het aantal klanten bleef achter bij de verwachtingen en dus zien Den Hartog en Van Pommeren zich genoodzaakt om de boedel te veilen. De veiling vindt plaats op 27 juni.

Volgens Van den Heerik  "liegen en bedriegen de twee zakenpartners alles bij elkaar" en "houden ze zich niet aan hun woord." Hij heeft vandaag een gesprek met de mannen om opheldering te krijgen.

Museum
Het CDA wil dat onderzocht wordt of spullen uit de inboedel van Pim Fortuyn door de Staat kunnen worden aangekocht om ze tentoon te stellen in het museum 'Huis van de Democratie'.

Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA) heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gevraagd contact op te nemen met de eigenaren van de persoonlijke bezittingen van de vermoorde politicus.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief